• Între 24.000 și 27.000 de persoane au protestat în capitala Serbiei împotriva planurilor de exploatare a unui mare depozit de litiu din Valea Jadar, acuzând riscuri de distrugere a mediului.
  • Activistii au ocupat gări și au cerut interzicerea definitivă a exploatării litiului.
  • Licența pentru exploatarea litiului de către Rio Tinto, revocată în 2022, a fost reînnoită luna trecută după o hotărâre judecătorească și revenirea guvernului, care a declarat că blocarea anterioară a fost ilegală.

Mii de persoane din Serbia au protestat la Belgrad împotriva planurilor de exploatare a unuia dintre cele mai mari depozite de litiu din Europa – o materie primă esențială pentru bateriile mașinilor electrice, scrie BBC.

Activiștii spun că mina ar provoca distrugeri ireversibile ale mediului în Valea Jadar din Serbia, unde se află zăcământul.

O licență acordată gigantului minier Rio Tinto a fost revocată în 2022 în urma unor proteste pe scară largă în țară, dar proiectul a fost reluat luna trecută în urma unei hotărâri judecătorești și a unei reveniri a guvernului.

Recomandări

HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?
TRUMP CONTRA HARRIS
GATES E ÎNCĂ TÂNĂR LA 68
MUSK FACE O NOUĂ RACHETĂ
UNDE SCHIEZI LA IARNĂ?

Președintele Aleksandar Vucic a insistat că vor fi puse în aplicare protocoale stricte de siguranță a mediului.

Protestatarii din capitală au scandat „Rio Tinto să iasă din Serbia” și au purtat pancarte pe care scria „Noi nu dăm Serbia” în timp ce mărșăluiau prin oraș. Ministerul sârb de Interne a estimat că între 24.000 și 27.000 de persoane s-au alăturat protestului.

Activiștii de mediu au ocupat, de asemenea, două dintre principalele gări ale orașului, unii dintre ei fiind culcați sau stând pe șine.

Ministrul de Interne, Ivica Dacic, a declarat într-o declarație că organizatorii au fost „avertizați” de poliție că acțiunile lor „nu au fost în conformitate cu legea”. El a promis că vor fi formulate acuzații împotriva „tuturor autorilor”.

Activiștii doresc ca legiuitorii să interzică permanent exploatarea litiului și a borului în Serbia, avertizând asupra posibilelor pericole pentru sănătatea publică și contaminarea terenurilor și a apei. Ei au dat guvernului un termen limită până sâmbătă pentru punerea în aplicare a interdicției.

Luna trecută, Serbia a restabilit licența companiei miniere anglo-australiane Rio Tinto de a extrage acest mineral în Valea Jadar din vestul țării. Guvernul Serbiei a declarat că decizia anterioară de a bloca proiectul în 2022 „nu a fost în conformitate cu constituția și legea”.

UE a salutat această decizie ca fiind „o zi istorică pentru Serbia, precum și pentru Europa”.

Vorbind despre proiectul Rio Tinto reînviat, co-liderul Mișcării Verzilor și Stângii, Biljana Djordjevic, a declarat că activiștii „se tem că Serbia va fi sacrificată pentru a furniza litiu pentru vehiculele electrice pe care aproape nimeni din Serbia nu și le poate permite”.

Producătorii de automobile vor avea nevoie de tot mai mult litiu pentru baterii, pe măsură ce tranziția către vehiculele cu emisii zero se accelerează – iar proiectul Rio Tinto din Valea Jadar, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ar putea furniza până la nouă zecimi din necesarul actual de litiu al Europei și ar putea transforma compania într-unul dintre principalii producători de litiu din lume.

Citește și