Marcel Ciolacu i-a spus ambasadorulului Israelului în România, David Saranga, că „derapajul primarului Constanţei trebuie să rămână un incident izolat” care nu trebuie să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.

„Am avut un dialog foarte bun astăzi cu Ambasadorul Statului Israel în România, domnul David Saranga, despre modul concret în care România poate valorifica experienţa Israelului în ceea ce priveşte organizarea eficientă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ca parte esenţială a luptei de combatere a pandemiei”, scrie liderul PSD pe Facebook.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, Israelul este un model de bune practici: „Cred că autorităţile române trebuie să preia atât din măsurile de limitare şi stopare a râspândirii virusului, cât şi soluţiile pentru reducerea impactului acestuia asupra economiei şi societăţii”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Totodată, l-am asigurat pe domnul Saranga de angajamentul ferm al României în combaterea antisemitismului, indiferent de forma sau mijloacele sale de propagare. În acest context, i-am transmis că derapajul primarului Constanţei trebuie să rămână un incident izolat care nu trebuie să afecteze în niciun fel relaţiile strânse de prietenie dintre ţările noastre”, adaugă Ciolacu.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat pentru „Info Sud-Est” că în jurul figurii şi rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” şi a invocat rolul pe care mediile academice şi istoricii din Constanţa ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita „abordările amatoriste”. Ulterior, Vergil Chiţac a revenit asupra declaraţiilor, spunând că nu ezită să schimbe numele străzii, dar are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului municipiului Constanţa şi menţiona că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se arăta în comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.