- Ciolacu spune că turul I al alegerilor va fi pe 15 sau 19 septembrie.
- Datele exacte ale scrutinului vor fi stabilite săptămâna viitoare.
- Ciolacu i-a cerut lui Predoiu să pregătească HG pentru prezidențiale.
- Vlad Gheorghe a făcut plângere la Parchetul General împotriva BEC.
- El acuză BEC că i-a respins 43 de cereri de renumărare a voturilor.
- Gheorghe a făcut sesizări la CE, Comisia de la Veneția și OCDE.
Gata, toamna se numără…voturile. După două zile de negocieri și săptămâni de contre publice, Premierul Ciolacu spune victorios că primul tur al alegerilor prezidențiale va fi pe 15 sau 29 septembrie. Deci, tot mai există un „sau”. Pentru că de abia săptămâna viitoare se va bate în cui data la care mergem, din nou, la urne. Dar ca să pară foarte stăpân pe situație, șeful guvernului i-a cerut Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să se apuce de scris proiectul de HG pentru prezidențiale.
„În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur”, a declarat Ciolacu.
Dar până în septembrie, încă mai avem de tras cu alegerile locale și europarlamentare. Fostul eurodeputat Vlad Gheorghe a depus plângere penală al Procurorul General împotriva BEC. Vlad Gheorghe spune că Biroul Electoral Central a respins fără motiv toate cele 43 de cereri de renumărare a voturilor.
„Fapta este evidentă: Biroul Electoral Central (…) a încălcat dreptul cetățenilor la alegeri libere. Amploarea neregulilor ridică suspiciuni grave privind corectitudinea procesului electoral și subminează încrederea cetățenilor în procesul democratic. Așa că îi cer Procurorului General să își facă datoria” – Vlad Gheorghe, fost europarlamentar. Gheorghe mai spune că a sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și OCDE în legătură cu fraudarea masivă a alegerilor.
„Îi cer Procurorului General al României să constate că Biroul Electoral Central a comis exces de putere când a respins nemotivat toate cele 43 de cereri de renumărare. După ce am sesizat Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și OCDE cu privire la fraudarea masivă a alegerilor, acum solicit Procurorului General să își facă datoria! Conform legii 544/2004, Ministerul Public (condus de acesta) are atribuția de a interveni când drepturile cetățenilor au fost încălcate prin decizii ale autorităților emise cu exces de putere.”