• Ciolacu discută cu Rutte despre prezența NATO pe flancul Estic.
  • Rutte: intrările repetate ale dronelor rusești și ale rachetelor în spațiul aerian al NATO sunt nesăbuite.
  • Ciolacu a anunțat că România va cumpăra 32 de avioane F-35.
  • Premierul se întâlnește și cu Antonio Costa și Roberta Metsola.

Mai sunt 6 zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar premierul Marcel Ciolacu își continuă turneul extern. După întrevederea cu premierul britanic de săptămâna trecută, astăzi – Ciolacu a luat drumul Cartierului General al NATO.

Acolo a fost primit de Mark Rutte, noul secretar general al Alianței, iar pentru că se află la Bruxelles – Ciolacu și-a stabilit întâlniri și cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, dar și cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ajută în alegeri faptul că Ciolacu se întâlnește cu lideri internaționali?

Timpul și viața ne dovedește că aceste vizite externe electorale au influențat votul. Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu, din poziția de premier a României, a avut o vizită în Marea Britanie, s-a întâlnit cu premierul Marei Britanie, a fost primit în Downing Street 10. 

Recomandări

BASHAR FUGE LA MOSCOVA
PROTESTE ÎN DIASPORA
REGIMUL ASSAD S-A PRĂBUȘIT
ASSAD S-A PRĂBUȘIT
CINE E BASHAR?
MACRON CAUTĂ PREMIER

Astăzi a avut această întâlnire în cartierul general al NATO cu Mark Rutte. Rutte nu e de astăzi secretar general, dar fix că o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu și-a făcut acest periplu extern pentru că, de-a lungul timpului, liderii Partidului Social-Democrat, în ultimii 20 de ani, tot timpul au avut acest handicap a relațiilor bune externe și al conectărilor cu liderii importanți internaționali. 

În 2004, cursa Băsescu-Adrian Năstase. Adrian Năstase, din poziția de premier, cum este acum Marcel Ciolacu, a avut o vizită la Casa Albă cu președintele Statelor Unite George W. Bush. Acea vizită a fost un întreg șoc în România pentru că Adrian Năstase nu era foarte bine văzut pe plan intern, dar președintele Statelor Unite, într-un moment dificil pentru că trecuseră perioada după 11 septembrie și erau o serie de evenimente și decizii luate pe plan internațional, a anunțat că premierul Adrian Năstase va câștiga alegerile.

A fost o declarație a președintelui american și ce s-a dovedit? Că Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale. Același lucru l-a făcut în 2014 și Victor Ponta. Ponta, din poziția de premier al României, lider al USL, aveau foarte multe voturi în spate după alegerile parlamentare, s-a dus și a făcut o vizită la Casa Albă. S-a întâlnit atunci cu vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, care este acum președinte. O vizită destul de controversată, n-au fost declarații, dar a fost un semnal pe care vrea să-l dea Victor Ponta că poate fi președinte a României. 

Tot atunci a avut loc o altă vizită controversată la Baku. Victor Ponta, din poziția de premier al României, ca să arate că poate să fie președinte a României, s-a dus la Jocurile Europene de la Baku din Azerbaidjan cu avionul lui Recep Tayyip Erdoğan. A stat lângă Vladimir Putin, a ieșit un întreg scandal și ce s-a întâmplat? După vizia în Statele Unite și după vizita la Baku, unde s-a afișat cu lideri internaționali puternici, autocrați, Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale. 

Ceea ce se arată în fotografie, uneori, nu se contabilizează în ziua de vot. Bineînțeles, sunt teme care pot fi discutate cu Mark Rutte, având în vedere situația din Ucraina și implicarea NATO pe flancul estic, având în vedere deciziile Statelor Unite și preconizatele decizii pe care le va lua Donald Trump. 

Dar vom vedea în șase zile cât a contat acest periplu extern pentru candidatul la președinție, Marcel Ciolacu, în condițiile în care toate aceste vizite și conexiuni se aglomerează cu câteva zile înainte de primul tur de duminică. 

Citește și