• Marcel Ciolacu plafonează prețurile în iarna 2023-2024 pentru buna funcționare a sistemului după criza energetică provocată de războiul ruso-ucrainean.
  • Daniel Purica: ,,Cred că este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care dorește să-și securizeze poziția înainte de alegeri.
  • Victor Grigorescu: ,,E clar că presiunea pe bugetul de stat ducea la situația în care guvernul nu putea să plătească în timp util furnizorilor”.

Preţurile energiei vor fi plafonate şi în iarna 2023-2024 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă aprobată de guvernul României.

Premierul Marcel Ciolacu a luat aceste măsuri pentru a se asigura de buna funcţionare a sistemului în sezonul rece. Plăţile vor fi efectuate prin decontare directă către furnizori.

Motivul plafonării: Alegerile din 2024

Daniel Pintilie, expert în energie, a explicat pentru ALEPH NEWS ce anume l-a motivat pe Marcel Ciolacu să plafoneze preţurile la energie în loc să procedeze ca-n ţări precum Germania care au crescut preţurile la energiile pe bază de combustibili fosili şi să încurajeze tranziţia la energiile verzi.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

,,Cred că este o măsură previzibilă a guvernului Ciolacu care doreşte cumva să-şi securizeze poziţia înainte de alegeri. Mai mult ca sigur n-ar fi riscat probleme înainte de sezonul rece al anului viitor. Cât de mult îl va ajuta sau încurca, cred că şi-au învăţat lecţia, nu mai vor să rişte, să supună publicul unor creşteri de preţuri”.  

De ce plătesc românii facturi mai mari la energie?

Ionuţ Purica, expert în energie, a declarat pentru ALEPH NEWS că războiul energetic a început încă din toamna anului 2021, de când pandemia a perturbat ordinea geopolitică și economia mondială.

,,Se întâmplă următorul lucru deja după pandemie şi după creşterea preţurilor energiei care de fapt a fost generată şi de războiul din Ucraina, de fapt dinainte a început războiul energetic în toamna lui ‘ 21. Ne găsim într-un moment în care inflaţia mare a fost generată la origine de preţurile energiei”.

Care ar putea fi efectul plafonării? Fost ministru: ,,noua ordonanţă nu schimbă cu nimic lucrurile”

Fostul ministru Victor Grigorescu spune că noua ordonanță nu schimbă cu nimic lucrurile.

,,Această măsură este în vigoare de ceva vreme, şi noua ordonanţă nu schimbă cu nimic lucrurile.

E clar că presiunea pe bugetul de stat ducea la situaţia în care guvernul nu putea să plătească în timp util furnizorilor şi unele alocate acestei plafonări, iar ordonanţa de faţă elimină o restricţie, şi anume aceea care prevedea 30% din banii colectaţi prin taxa de solidaritate pot fi alocaţi pentru plata facturilor către consumatorii casnic”.