- Pe 25 noiembrie 2021, Marcel Ciolacu și coaliția guvernamentală au dat OUG prin care angajările la stat au fost deblocate până la data de 1 iunie 2022.
- Ciolacu s-a declarat uimit de numărul mare de bugetari angajați în ultimele șase luni, peste 30.000, deși cadrul legislativ a fost creat special pentru astfel de angajări.
- Liderul PSD este de părere că este nevoie de o „discuţie instituţională” între statul român şi companiile multinaţionale pentru ca acestea să nu mai exporte capitalul şi să îşi trateze cu „respect” salariaţii.
Marcel Ciolacu a uitat că el și coaliția guvernamentală din care face parte au dat o OUG, pe 25 noiembrie 2021, prin care angajările la stat au fost deblocate până la data de 1 iunie 2022. Ciolacu s-a declarat uimit de numărul mare de bugetari angajați în ultimele șase luni, peste 30.000, deși cadrul legislativ a fost creat special pentru astfel de angajări.
Advertisment
Liderul PSD este de părere că este nevoie de o „discuţie instituţională” între statul român şi companiile multinaţionale pentru ca acestea să nu mai exporte capitalul şi să îşi trateze cu „respect” salariaţii. Preşedintele PSD este de părere că îngheţarea angajărilor la stat este „decizia corectă”, pentru că „cineva, undeva, scăpat frâiele”.
„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, spune liderul PSD.
Recomandări
Întrebat duminică despre relaţiile dintre statul român şi companiile multinaţionale, liderul social-democrat afirmă că îşi doreşte un „gentleman agreement” cu acestea şi „o discuţie instituţională”.
„Să fie o discuţie instituţională şi să găsim calea de mijloc. Multinaţionalele normal că au foarte mulţi analişti financiari şi găsesc totdeauna optimizările fiscale ca să facă faţă sau să exporte capitalul din România. Şi atunci, trebuie o discuţie instituţională între statul român şi multinaţionale şi găsită calea de mijloc astfel încât nici dânşii să nu plătească aşa de mulţi bani la avocaţi şi analiştii financiari să găsească optimizările şi nici statul să nu fie nevoit să-şi arate muşchii ca să… Totuşi, trebuie oprit exportul acesta al veniturilor. Poate ar trebui o abordare – cei care au compania mamă în România, cei care au compania mamă în alt stat. Rezidenţial şi nerezidenţial”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă în opinia sa companiile multinaţionale plătesc impozite prea mici, el a răspuns negativ, explicând că acestea plătesc impozite mari pe munca numeroşilor lor salariaţi.
„Trebuie să ieşim din această logică ipocrită şi de luptă între stat şi multinaţionale. Dar trebuie şi multinaţionalele să aibă un respect faţă de angajaţii lor, să ne încadrăm în nişte limite şi nu trebuie să fie tot timpul: Domnule, vă dăm afară. Totul pleacă de la echilibrul politic şi de la o majoritate politică predictibilă”, a explicat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a comentat şi decizia de a bloca angajările la stat, după ce aparatul bugetar a cunoscut o creştere semnificativă de la începutul anului.
„Înseamnă că am luat decizia corectă. Înseamnă că cineva, undeva, a scăpat frâiele şi atunci vii cu o măsură care să stopeze acest lucru. Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (..) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (..) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, mai spune liderul PSD.
El a ţinut să menţioneze că nu a sunat niciodată pe niciun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.
„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat niciun ministru nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, să angajez pe cineva în toată această perioadă de când suntem la guvernare. Presupun că atunci când eram în opoziţie nu puteam să fac acest lucru. Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a adăugat liderul PSD.
Partenerii noștri