• Marea Britanie a aprobat vaccinul Oxford/AstraZeneca.
  • Este cel mai ușor de administrat vaccin.
  • Vaccinul se păstrează la 2-8 grade Celsius.

Marea Britanie a aprobat astăzi vaccinul Oxford/AstraZeneca. Primele doze vor fi administrate chiar de luni. Matt Hancock, secretarul de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie spune că au comandat 100 de milioane de doze.

„Aceasta este cu adevărat o veste fantastică, primită în această dimineață, că vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost autorizat pentru utilizare de către autoritatea de reglementare. Au analizat foarte atent toate informațiile care au reieșit din studii și l-au aprobat pentru utilizare, ceea ce înseamnă că putem accelera lansarea vaccinului, care este foarte necesară”, a declarat Matt Hancock secretarul de stat în Ministerul Sănătății din UK.

Agenția de reglementare a medicamentelor din Anglia a aprobat două doze complete de vaccin. Iar în acest regim de dozare, serul are o eficacitate de 90%. În plus, până la anul, pot fi gata până la 3 miliarde de doze, iar Comisia Europeană a contractat deja 400 de milioane.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Serul conține „un tip de virus modificat”

„În acest moment, în care am început la nivel global campania de imunizare, ea trebuie să fie de foarte scurtă durată pentru că riscăm ca virusul să sufere mutații, mutații care să facă inutile toate aceste vaccinuri. Faptul că sunt mai multe vaccinuri aprobate va crește productivitatea și va crește rapiditatea cu care aceste doze vor putea să fie livrate către populație”, a afirmat Radu Țincu, medic ATI.

Spre deosebire de celelalte vaccinuri aprobate, este cel mai ieftin și cel mai ușor de administrat. Se poate depozita la o temperatură de 2-8 grade censius, cel puțin 6 luni. În timp ce vaccinul Moderna trebuie păstrat la -20 grade Celsius, iar cel de la Pfizer la -75. Și tehnologia e diferită. Vaccinul Oxford folosește un adeno-virus pentru a transporta fragmente genetice de coronavirus în organism.

„Vaccinul Oxford utilizează un alt principiu de administrare a imunității. El folosește un tip de virus modificat, astfel încât el să nu cauzeze boala, dar în schimb produce tranzitoriu în urma administrării vaccinului, organismul nostrum produce proteina din virusul SARS-CoV-2 și cu ocazia acestui eveniment ne dezvoltăm imunitate”, a declarat și Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Efectele secundare comune ale vaccinului AstraZeneca includ durere la locul injectării, febră, frisoane și dureri de cap.