• Ucraina a fost lovită pe 14 ianuarie de ceea ce oficialii ucraineni au descris drept un „atac cibernetic masiv” care a vizat aproximativ 70 de site-uri web guvernamentale.
  • Atacul a fost suspectat că ar fi fost efectuat de Rusia – ceea ce Kremlinul neagă.

Centrul de securitate cibernetică din Marea Britanie a îndemnat organizațiile din Marea Britanie să-și verifice apărarea cibernetică din cauza îngrijorării cu privire la potențialul unor noi atacuri cibernetice rusești legate de tensiunile cu Ucraina, potrivit Sky News.

Agenția de spionaj GCHQ a încurajat pe toată lumea să citească noile ghiduri publicate pe site-ul său, intitulate: „Acțiuni de luat atunci când amenințarea cibernetică este accentuată”.

Paul Chichester, director de operațiuni la Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC), a declarat: „Deși nu suntem conștienți de vreo amenințare cibernetică specifică la adresa organizațiilor din Marea Britanie în legătură cu evenimentele din Ucraina, monitorizăm situația îndeaproape și este vital ca organizațiile să urmeze îndrumările pentru a ne asigura că sunt rezistente.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„De-a lungul mai multor ani, am observat un model de comportament rău intenționat al Rusiei în spațiul cibernetic. Incidentele de săptămâna trecută din Ucraina poartă semnele distinctive ale activității rusești similare pe care le-am observat înainte”.

Ucraina a fost lovită înainte de ceea ce oficialii ucrainieni au descris drept un „atac cibernetic masiv” care a vizat aproximativ 70 de site-uri neguvernamentale.

Oficialii CNSC ajută „urgent” guvernul ucrainean să investigheze atacul și să descopere cine s-a aflat în spatele lui.

Ofensiva cibernetică s-a desfășurat pe măsură ce Rusia adună peste 100.000 de soldați și armament aproape de granițele Ucrainei.

CNSC a declarat vineri într-o declarație: „Deși guvernul nu atribuie responsabilitatea pentru recentele incidente cibernetice din Ucraina, CNSC le investighează de urgență.

„Incidențele de această natură sunt similare cu un model de comportament rusesc văzut înainte în situații anterioare”.

Acesta a inclus un atac cibernetic global în 2017, care a costat companiile din întreaga lume sute de milioane de lire sterline.