• Rusia a acuzat diplomatului din Marea Britanie de furnizarea de informații false și activități de spionaj.
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a calificat acuzațiile drept „nefondate”.
  • Ambasadorul britanic a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru discuții.
  • Downing Street a declarat că nu își cere scuze pentru protejarea intereselor naționale.

Downing Street a negat acuzațiile potrivit cărora un diplomat britanic expulzat din Rusia ar fi fost spion. Agențiile de presă ruse de stat au raportat că serviciul de securitate al țării, FSB, l-a acuzat pe diplomat – a cărui fotografie a fost difuzată în buletinele televiziunii ruse – că a furnizat informații false pe documentele sale și că a desfășurat activități de spionaj, conform BBC.

Expulzarea diplomatului

Când a fost întrebat dacă va avea loc o expulzare tit-for-tat, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că „analizează” răspunsul lor.

Pentru a fi clar, respingem aceste acuzații”, a spus el, calificându-le drept „nefondate”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că ministerul l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul britanic, a relatat agenția de presă Tass.

Recomandări

TRAFIC INTENS SPRE MUNTE
PARKER ATINGE COROANA
ONLINE NONSTOP
CÂND VOTEZI?
UNDE ZBORI ÎN 2025?
LA CE HOTELURI MERGI?

În imagini se vede mașina ambasadorului britanic apropiindu-se de Ministerul Afacerilor Externe din Moscova.

Potrivit Tass, FSB afirmă că diplomatul era înlocuitorul unuia dintre cei șase diplomați britanici expulzați în luna august, tot sub acuzația de spionaj.

Aceasta nu este prima dată când guvernul lui Putin face acuzații răuvoitoare și nefondate împotriva personalului nostru”, a declarat Downing Street.

„Guvernul britanic nu își cere scuze pentru protejarea intereselor noastre naționale și va răspunde acum în timp util, iar ambasada noastră la Moscova își va continua activitatea importantă în Rusia pentru a sprijini interesele Regatului Unit”.

Expulzările de diplomați au devenit din ce în ce mai frecvente

Aceasta vine pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Regatul Unit și Rusia de la invazia pe scară largă a acesteia din urmă în Ucraina în 2022.

Săptămâna trecută s-a aflat că Regatul Unit a ridicat restricțiile privind utilizarea de către Ucraina, pentru prima dată, a rachetelor Storm Shadow furnizate de Marea Britanie asupra unor ținte din interiorul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a citat această măsură, alături de lansarea de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA către teritoriul rus, ca fiind la baza deciziei Rusiei de a lansa joi o nouă rachetă hipersonică către orașul ucrainean Dnipro.

La începutul acestui an, căpitanul Adrian Coghill, diplomat britanic, a primit o săptămână pentru a părăsi Rusia, la câteva zile după ce atașatul rus pentru apărare a fost expulzat din Londra pentru presupus spionaj în calitate de „ofițer de informații militare nedeclarat”.

Citește și