- Marea Britanie organizează un summit de urgență la Londra cu 14 țări europene.
- Zelenski se întâlnește cu liderii europeni la Londra pentru a găsi soluții la război.
- Statele Unite ar putea întrerupe livrările de arme către Ucraina aprobate de Biden.
- Ilie Bolojan reprezintă România la summitul de la Londra.
- Macron: Dacă Putin nu este oprit, va continua cu Moldova și România.
România este astăzi reprezentată la summitul de urgență organizat la Londra de președintele interimar Ilie Bolojan. După tensiunile cu Donald Trump, Volodimir Zelenski se întâlnește astăzi cu un grup de lideri europeni din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Turcia, Polonia, România, Danemarca, Țările de Jos, Norvegia, Finlanda, Suedia și Cehia. Șeful NATO, Mark Rutte, și liderii UE Ursula von der Leyen și Antonio Costa sunt, de asemenea, așteptați să se alăture.
Advertisment
Cei mai puternici oameni de pe continent vor discuta soluțiile la războiul de agresiune al Rusiei și securitatea continentului, în condițiile în care relațiile dintre Europa și Statele Unite se răcesc.
La ce să ne așteptăm după acest summit?
După ce ai văzut ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde președintele Volodimir Zelenski, dar și liderul Statelor Unite, Donald Trump, n-au reușit să cadă de acord și să meargă mai departe cu negocierile pentru un acord de pace, Europa preia hățurile. Marea Britanie cheamă liderii celor mai importante și mai puternice țări din Europa, de la Germania și Franța, dar și Turcia, Italia, Spania. De asemenea sunt și reprezentanții celor două avantposturi din estul continentului și anume Polonia și România. Sunt și țările din Nord, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia. Deci este clar că va fi o discuție importantă.
Recomandări
Din presa turcă, Ministrul de Externe turc vine cu o propunere, reia oferta pentru a găzdui negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia. În 2022 au mai avut loc două runde de astfel de negocieri în Turcia. Este o variantă, după ce Statele Unite n-au reușit să cadă de acord cu Zelenski, nici măcar pe acordul de exploatare a mineralelor. Problemele au plecat de la recunoașterea acțiunilor în acest război, cine este agresorul. Nici măcar aici nu s-a căzut de acord, cine este agresorul. Știm cu toții că Rusia a declanșat acest război.
Două lucruri vor fi importante în acest summit. În primul rând, țările puternice din Europa vor sta în spatele lui Zelenski pentru a-i arăta sprijinul mai departe. În al doilea rând, posibil că se va discuta cu Zelenski despre începerea unor negocieri și, bineînțeles, despre anumite concesii.
Încă din vara lui 2023, președintele Biden și cu președintele Emmanuel Macron, i-au propus lui Zelenski un plan de pace care ar fi fost discutat înainte cu Rusia, dar ar fi însemnat și pierderea unor teritorii de către Ucraina. Atunci Zelenski nu a fost de acord. Rămâne de văzut dacă de data aceasta Zelenski va fi de acord să facă anumite concesii, inclusiv concesii teritoriale, pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.
Acest summit va pregăti Consiliul Europei de pe 6 martie, când se vor lua mult mai multe decizii. Se va da un mandat Comisiei Europene să sprijine mai mult Ucraina, în special financiar, tocmai pentru a acoperi golul lăsat de Statele Unite.
Macron a avertizat că dacă Putin nu este oprit, va continua cu Moldova și România
Se știe acest lucru. Rusia se militarizează mult peste nevoile războiului din Ucraina, se pregătește pentru un război mult mai mare.
Sunt două direcții de acțiune principale pe care armata rusă poate să le ia, și anume o direcție Polonia-Statele Baltice și cealaltă direcție Moldova-România. Dacă ne uităm la armatele celor două grupuri, este clar că veriga slabă este aici, Moldova-România. Moldova este încă un stat neutru, are militarii rușii, dislocați acolo încă din anii 90, are un public, dar și politicienii împărțiți, divizați.
Nu putem vorbi de o astfel de direcție decât dacă războiul din Ucraina nu se termină, iar Rusia învinge. În acest moment, Rusia nu a ocupat decât câteva mii de kilometri pătrați în ofensiva din 2024 și începutul 2025. Dacă păstrează același ritm al ofensivei, va avea nevoie de 80 de ani să cucerească Ucraina. Deci este vital pentru statele europene să ajute în continuare Ucraina să se apere.
Citește și
- Atitudinea bate CV-ul: Ce spun liderii HR despre succesul în carieră și cum să fii promovat
- Alegerea vestimentației lui Zelenski a alimentat disputa din Biroul Oval dintre el și Trump
- Israel acceptă un armistițiu temporar în Gaza. Hamas respinge prelungirea primei faze
Partenerii noștri