• Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, ambele părți o solicită pe cealaltă să cedeze.
  • Duminică, Ministrul sănătății Matt Hancock a declarat că blocul european ar trebui să renunțe la „cererile sale nerezonabile”.
  • Principalele probleme sunt drepturile de pescuit ale UE în apele britanice și crearea așa-numitelor condiții de concurență echitabile.

UK a insistat că Uniunea Europeană ar trebui să-și schimbe poziția pentru a deschide calea unei posibile înțelegeri comerciale post-Brexit. Ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat astăzi că blocul european ar trebui să renunțe la „cererile sale nerezonabile”, potrivit Reuters.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, fiecare dintre cele două părți o solicită pe cealaltă să cedeze, pentru a obține un acord și pentru a proteja tranzacțiile în valoare de aproape un trilion de dolari din tarife și cote.

Discuțiile pentru a ajunge la un acord comercial au fost în mare parte blocate pe două probleme – drepturile de pescuit ale UE în apele britanice și crearea așa-numitelor condiții de concurență echitabile care să asigure reguli de concurență loială pentru ambele părți.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Hancock s-a referit din nou la ceea ce Marea Britanie a descris ca fiind noi cereri introduse de UE la începutul lunii decembrie, spunând că acestea sunt „nerezonabile” și ar trebui abandonate.

„Vrem ca aceste discuții să ajungă la o concluzie pozitivă, desigur că vreau o înțelegere, cred că toată lumea vrea o înțelegere”, a declarat Hancock pentru Sky News.

„Din păcate, UE a depus cereri nerezonabile … Nu respectă rezultatul referendumului … Sunt sigur că se poate face un acord, dar evident că are nevoie de implicare din partea UE”.

Marea Britanie a părăsit UE pe 31 ianuarie, dar se află într-o perioadă de tranziție de statu quo de atunci. Aceasta expiră la sfârșitul anului.

Prim-ministrul Boris Johnson, politicianul care a condus campania britanică din 2016 de a părăsi UE, a spus de mult că nu poate accepta niciun acord care să nu respecte suveranitatea țării, obiectiv care a fost în centrul alegerilor sale de anul trecut.

Dar UE este la fel de hotărâtă să își protejeze piața unică profitabilă și dorește să împiedice Londra să asigure ceea ce consideră a fi cel mai bun din ambele părți – acces preferențial la piață cu avantajul stabilirii regulilor proprii.

A mai rămas puțin timp. Ambele părți trebuie să obțină aprobarea oricărui acord de către parlamentele lor și având în vedere discuțiile în etapele lor finale, este de așteptat ca orice concluzie să vină cel mai probabil înainte de Crăciun.

Sâmbătă, Parlamentul European și-a reiterat solicitarea de a ajunge la un acord cel târziu în acest weekend, pentru a-i acorda timp pentru ratificarea corespunzătoare a acordului.

UE a spus de multă vreme că dorește să protejeze dreptul parlamentului de a exercita supravegherea democratică, dar dacă un acord ar ajunge mai târziu în acest weekend, statele membre ar putea totuși să-l susțină pe cont propriu pentru a permite „aplicarea provizorie”.