• Marea Britanie va introduce un nou sistem de imigrări bazat pe puncte, de la 1 ianuarie 2021
  • Cei care ajung in Marea Britanie înainte de această dată vor beneficia de aranjamentele actuale privit libertatea de mișcare realizate cu UE
  • Cetățenii care vor sta mai mult de 6 luni pe teritoriul UK vor avea nevoie de viză
  • Oferta de muncă, salariul minim sau stăpânirea limbii engleze sunt printre criteriile de obținere a vizei

Guvernul de la Londra a anunțat că va introduce, începând cu 1 ianuarie 2021, un nou sistem de imigrări pe bază de puncte, care îi va afecta direct și pe cetățenii români care vor să se stabilească în Marea Britanie, fie pentru studii sau muncă, a anunțat Ambasada Marii Britanii la București.

Sistemul de puncte va fi aplicabil tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană, care va defini sistemul de funcționare de forntieră și imigrări ca urmare a Brexit-ului.

Cetățenii care sosesc în Marea Britanie până la 1 ianuarie 2020 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziţie, care permit continuarea libertăţii de mişcare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziţie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

Cei care vor să călătorească în Marea Britanie nu vor avea nevoie de viză, dacă perioada de ședere este de până la 6 luni.

Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice.

Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză.

Care sunt criteriile pentru realizarea punctajului

În cadrul noului sistem de imigrări, Marea Britanie va introduce o abordare mai fermă cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetăţenilor.

Cei ce doresc să intre pe teritoriul Marii Britanii pot fi refuzaţi dacă:

  • Au o condamnare cu închisoare de cel puţin 12 luni;
  • Au săvârşit o faptă penală care a cauzat daune grave;
  • Sunt recidivişti care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii;
  • Caracterul, conduita sau cercul lor de apropiaţi înseamnă că prezenţa lor nu va contribui la binele public.

Folosirea paşapoartelor UE şi a Cărţilor de Identitate

Până pe 1 octombrie 2021 cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei pot intra în Marea Britanie cu paşaport sau document naţional de identitate aşa cum o fac şi în prezent.

Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie.

Cu toate acestea, cetăţenii UE, SEE şi Elveţiei ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de Retragere, de exemplu cei care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) şi a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră) vor putea să călătorească în Marea Britanie folosind documentele naţionale de identitate până la 31 decembrie 2025 cel puţin.

În cadrul noului sistem orice persoană care se deplasează în Marea Britanie pentru a munci va trebui să demonstreze că îndeplineşte un anumit set de cerinţe pentru care i se vor atribui puncte. Nu există un plafon maxim pentru numărul de persoane care pot face cerere pe traseul Muncitorilor Calificaţi.

Pentru a fi eligibili pentru această viză solicitanţii trebuie să demonstreze că:

  • Au o ofertă de muncă – susţinută de un sponsor agreat de Ministerul de Interne – la nivelul de calificare corespunzător, din partea unui angajator cu sediul în Marea Britanie;
  • Au obţinut salariul minim corespunzător calificării (adică 25.600 GBP sau salariul actual pentru locul de muncă efectiv, oricare dintre cele două va fi cel mai mare); şi
  • Stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine).

Dacă solicitantul câştigă între 20.480 GBP (pragul minim de salariu pentru toţi muncitorii calificaţi) şi 25.600 GBP este posibil să facă totuşi cerere de viză pentru Muncitori Calificaţi ‘dând la schimb’ puncte pentru anumite caracteristici ca să se încadreze în cerinţa salariului. Este posibil de exemplu să dea puncte la schimb dacă:

  • Are un loc de muncă într-un domeniu care suferă de lipsă de forţă de muncă;
  • Are un doctorat într-un subiect relevant pentru locul de muncă;
  • Este nou-venit pe piaţa muncii din Marea Britanie (cerinţa salariului pentru nou-veniţi va fi cu 30% mai scăzută decât cea pentru muncitori cu experienţă indiferent de domeniu, până la limita inferioară de 20.480 GBP).

Marea Britanie introduce viza „talent global”

Viza de tip Talent Global permite sosirea în Marea Britanie a solicitanţilor cu cea mai înaltă calificare fără a deţine o ofertă de muncă şi obţinerea anterioară a unui salariu minim.

Solicitanţii nu sunt obligaţi să îndeplinească cerinţa stăpânirii limbii engleze până ce nu fac cerere de rezidenţă permanentă.

De asemenea nu sunt obligaţi să îndeplinească cerinţa mijloacelor financiare de întreţinere. Aceasta este o viză flexibilă, valabilă până la 5 ani. Este disponibilă pentru solicitanţii din următoarele categorii:

  • Ştiinţă şi medicină
  • Ştiinţe umaniste
  • Inginerie
  • Cercetare ştiinţifică
  • Tehnologie informatică
  • Arte şi cultură

Pentru a face cerere de viză, solicitanţii trebuie:

  • Să fie persoane cu recunoaştere internaţională, atât la cel mai înalt nivel cât şi ca lideri în domeniul lor, sau să se fi dovedit foarte promiţători şi să aibă şanse mari să devină lideri în domeniul lor;
  • Să fie agreați de un organism competent din domeniul Talent Global. Există şase asemenea organisme competente Aprobate de Ministerul de Interne britanic. Organismul competent evaluează aptitudinile, capacitatea şi realizările solicitantului şi dă Ministerului de Interne un aviz consultativ de susţinere. Lista integrală a organismelor competente se găseşte aici.
  • Să facă cerere de viză la nu mai târziu de 3 luni de la primirea scrisorii de susţinere.