Marea Britanie organizează un concert experiment, fără măşti şi distanţare. Când va fi unul şi în România

  • Guvernul de la Londra organizează un concert fără măști și distanțare
  • Concertul se ține pe 2 mai, la Liverpool
  • Participanții la concert vor fi testați antigen înainte de eveniment
  • Sunt șanse ca festivalurile de la noi să se țină, spune Emil Boc

Concertul, această pasăre rară a ultimului an, își desface aripile în Marea Britanie. La începutul lunii viitoare o să fie un show, dar nu e unul tradițional.

5.000 de norocoși vor cânta și vor dansa din nou în aer liber, pe 2 mai, la Liverpool. Concertul face parte din planul autorităților de revenire la normalitate, de redeschidere, și este un eveniment pilot. Nu e nevoie de distanțare, și nici de mască. Dar ca să participi la eveniment trebuie să ai test COVID negativ. E vorba de un test rapid, pe care îl faci la un centru de testare local chiar înainte de acces. Vei fi rugat să mai faci un test și după concert, pentru monitorizare.

Nu e singurul eveniment de acest gen pe care-l încearcă britanicii, vom vedea spectatori și la semifinala Cupei Angliei de miercuri dintre Leicester și Southampton, de pe Wembley. Aici vorbim de 4.000 de spectatori.

Sunt efectele vaccinării, aproape 33 de milioane de britanici au primit deja prima doză de vaccin, în timp ce 10 milioane sunt vaccinați cu ambele doze.

Când vor fi organizate concerte cu public în România

Organizatorii de evenimente de la noi sunt optimiști. Au încredere în felul în care merge campania de vaccinare, dar și în ce le spun autoritățile.

Emil Boc, primarul Clujului, a spus sâmbătă că sunt șanse foarte mari ca în august să reluăm festivalurile. Tot el sugera, după ce am văzut experimente de acest gen la Barcelona sau Berlin, să facem și noi niște concerte pilot. Totul depinde însă de campania de vaccinare. Dacă ajungem la început de august la 10 milioane de români vaccinați, cum promite Guvernul, vom avea și noi parte de evenimente live. Cu certificat de vaccinare, cu test negativ sau cu test de anticorpi. Și cu mască de protecție, spre deosebire de britanici, noi nu renunțăm la această măsură. E propunerea venită de la Ministerul Culturii.