- Guvernul britanic ia în considerare includerea unor entități din cadrul aparatului de securitate chinez în noul sistem de înregistrare a influenței externe, care va începe pe 1 iulie.
- Măsurile vizate ar putea afecta Ministerul de Securitate al Statului, Departamentul de Lucru al Frontului Unit și Armata Poporului Chinez, care sunt acuzați de interferență în politica internațională.
- Deși China în ansamblu nu este încă inclusă pe lista țărilor cu risc ridicat, dezbaterile interne continuă din cauza preocupărilor economice și de securitate.
Guvernul britanic ia în considerare includerea unor entități ale aparatului de securitate chinez în categoria cu risc sporit a schemei de înregistrare a influenței străine (Firs), care va fi activă începând cu 1 iulie. Conform surselor guvernamentale, decizia finală cu privire la statutul Chinei nu a fost luată încă, dar există discuții interne cu privire la securitate și beneficiile economice ale relațiilor mai strânse cu Beijingul. Schemele Firs vor solicita oricăror persoane din Regatul Unit care acționează în numele unei puteri străine să declare activitățile lor guvernului, scrie The Guardian.
Advertisment
Firs va funcționa pe două niveluri: unul standard și unul îmbunătățit pentru țările și entitățile considerate un risc mai mare. Iranul și Rusia vor fi incluse în acest ultim nivel, iar persoanele care vor desfășura activități în Regatul Unit în numele acestor state vor trebui să le declare, sub sancțiunea unei pedepse de până la 5 ani de închisoare. În cazul Chinei, guvernul nu a anunțat încă inclusivitatea sa, iar sectorul financiar a exprimat temeri cu privire la impactul birocratic al acestei măsuri asupra afacerilor.
Printre entitățile chineze aflate în discuție pentru includerea în categoria cu risc sporit se numără Ministerul Securității de Stat, Departamentul pentru Lucrări Externe al Partidului Comunist Chinez (CCP), și Armata Populară de Eliberare a Chinei. Aceste instituții sunt acuzate de intervenții și campanii de influențare a opiniei publice în Occident. De asemenea, există și propuneri de a include întregul Partid Comunist Chinez în această categorie.
Recomandări
Tensiunile legate de includerea Chinei în Firs sunt vizibile, cu divergențe între Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor privind impactul asupra afacerilor. De asemenea, există o preocupare continuă de a menține relațiile economice cu Beijingul, China fiind al cincilea partener comercial al Marii Britanii. Guvernul britanic efectuează o auditare a relațiilor sale cu China, un angajament prevăzut în programul electoral al Partidului Laburist.