• 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză AstraZeneca au fost raportate în Marea Birtanie.
  • În urmă cu o săptămână, 100 astfel de cazuri au fost înregistrate, incidența fiind de 4,9 la 1 milion de doze.
  • Profesor de pediatrie la Bristol University: „Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”.

Un număr de 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză AstraZeneca au fost raportate în Marea Birtanie, anunță Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Regatul Unit.

Această raportare reprezintă o rată de 7,9 cheaguri la 1 milion de doze, o creştere a incidenţei faţă de datele de săptămâna trecută, transmite Reuters.

În urmă cu o săptămână, 100 astfel de cazuri au fost înregistrate, incidența fiind de 4,9 la 1 milion de doze.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

La fel ca în alte țări, Marea Britanie a acordat o atenție sporită asupra vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca în legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, iar statele au recomandat ca numai persoane care au peste o anumită vârstă să fie imunizate cu acest vaccin.

Însă, Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University, a afirmat că această creştere a numărului de cazuri era aşteptată.

„Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”, a spus Finn.

În Regatul Unit al Marii Britanii au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, iar toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, fiind raportate după prima doză. Totalul cazurilor de efecte adverse nu a fost raportat, însă, după administrarea celei de-a doua doze.

Din cauza cheagurilor de sânge au murit, în total, 32 de persoane, comparativ cu 22 săptămâna trecută, dar rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%.

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.