Reuniune de urgență ONU convocată de Marea Britanie și Franța. Ce măsuri vrea Starmer pentru criza umanitară din Gaza

Marea Britanie și Franța au convocat o reuniune de urgență la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a discuta situația umanitară din Gaza.

Marea Britanie ia în considerare sancționarea a doi miniștri israelieni, a declarat miercuri premierul Keir Starmer, conform Reuters.

Convocarea Consiliului de Securitate

Livrările de alimente către Gaza au scăzut brusc în ultimele săptămâni după ce autoritățile israeliene au introdus o nouă regulă vamală.

Statele Unite au declarat că situația umanitară trebuie să se îmbunătățească sau Israelul s-ar putea confrunta cu potențiale restricții asupra ajutorului militar american.

Facem în mod constant demersuri în acest sens pe lângă partenerii noștri”, a declarat Starmer în parlament, când a fost întrebat despre situație. „Există o nevoie urgentă, și există de foarte mult timp, ca mai mult ajutor să ajungă în Gaza”.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a afirmat într-o declarație că Israelul trebuie să se asigure că civilii sunt protejați și că rutele sunt deschise pentru a permite trecerea ajutoarelor vitale și că reuniunea ONU va aborda aceste aspecte.

El a declarat că Algeria s-a alăturat, de asemenea, apelului pentru o reuniune de urgență.

Posibile sancțiuni împotriva miniștrilor israelieni

Starmer a mai spus că Marea Britanie intenționează să îi sancționeze pe ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, și pe ministrul securității naționale, Itamar Ben-Gvir, pentru comentariile pe care le-au făcut cu privire la conflict.

Întrebat dacă guvernul său îl va sancționa pe Smotrich pentru comentariile conform cărora înfometarea civililor din Gaza ar putea fi justificată și pe Ben-Gvir pentru că a spus că autorii violențelor din Cisiordania sunt eroi, Starmer a declarat: „Ne uităm la asta pentru că sunt în mod evident comentarii abominabile”.

Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a evita victimele civile, pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza în cantități mult mai mari și pentru a oferi partenerilor umanitari ai ONU capacitatea de a opera eficient”, a declarat Starmer.

Împreună cu Franța, Regatul Unit va convoca o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda această problemă”.

Exit mobile version