• Marea Britanie și India vor începe joi negocierile pentru un acord de liber schimb, ultimul premiu post-Brexit al Marii Britanii.
  • Discuțiile vor fi referitoare la un acord prin care Marea Britanie speră să contribuie la dublarea comerțului cu India până în 2030.
  • Marea Britanie încearcă să obțină noi acorduri de liber-schimb pentru a contribui la compensarea unui declin semnificativ al comerțului cu cel mai mare partener comercial al său, UE, după Brexit

Marea Britanie și India vor începe joi negocierile pentru un acord de liber schimb, ultimul premiu post-Brexit al Marii Britanii, care încearcă să aprofundeze legăturile economice în afara Uniunii Europene.

Secretarul britanic pentru comerț, Anne-Marie Trevelyan, se va întâlni cu omologul său indian, Piyush Goyal, la New Dehli. Discuțiile vor fi referitoare la un acord prin care Marea Britanie speră să contribuie la dublarea comerțului cu India până în 2030, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Comerț Internațional al Regatului Unit.

„Un acord comercial cu economia în plină expansiune a Indiei oferă beneficii uriașe pentru întreprinderile, lucrătorii și consumatorii britanici”, a declarat premierul Boris Johnson în comunicat. „Profităm de oportunitățile oferite în economiile în creștere din Indo-Pacific pentru a ne consolida locul pe scena mondială”, relatează The Print.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Marea Britanie încearcă să obțină noi acorduri de liber-schimb pentru a contribui la compensarea unui declin semnificativ al comerțului cu cel mai mare partener comercial al său, Uniunea Europeană, după Brexit. Regatul Unit a convenit deja acorduri cu Noua Zeelandă și Australia, dar se preconizează că impactul așteptat al acestora va fi puternic umbrit de influența negativă a comerțului mai slab din UE.

În ceea ce privește discuțiile cu India, volumul total al schimburilor comerciale în joc într-un acord între Regatul Unit și India este eclipsat de comerțul Marii Britanii cu UE. În 2019, comerțul cu India a fost echivalent cu aproximativ 3% din comerțul total al Regatului Unit cu UE.

„Aceste negocieri ar putea duce la condiții comerciale mai bune pentru exportatorii britanici și la o creștere substanțială a comerțului cu India în următorul deceniu”, a declarat William Bain, șeful politicii comerciale la British Chambers of Commerce, într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Dacă se poate ajunge la un acord cu India în ceea ce privește reducerea tarifelor, eliminarea barierelor tehnice din calea comerțului cu bunuri și servicii și comerțul digital, acesta are cel mai bun potențial dintre toate negocierile individuale de liber schimb ale Regatului Unit de până acum”, a relatat Bloomberg.