• Boris Johnson urmează să se deplaseze la Bruxelles zilele următoare
  • Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a spus luni că încă există disensiuni
  • Guvernul Boris Johnson poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au anunţat, luni seară, că nu au ajuns încă la un acord privind relaţiile bilaterale post-Brexit, iar premierul britanic, Boris Johnson, urmează să se deplaseze la Bruxelles zilele următoare.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a discutat telefonic, luni seară, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, dar deocamdată nu au ajuns la un acord.

Am convenit că nu se întrunesc condiţiile pentru finalizarea unui acord, din cauza diferenţelor semnificative în trei probleme esenţiale: standardele concurenţiale egale, principiile de guvernare şi cotele de pescuit„, anunţă Ursula von der Leyen şi Boris Johnson, într-o declaraţie comună, publicată pe site-ul Comisiei Europene.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Le-am cerut şefilor echipelor de negociere să pregătească o sinteză asupra disensiunilor rămase, pentru a avea o discuţie într-o reuniune cu participare fizică, la Bruxelles, în următoarele zile”, precizează Ursula von der Leyen şi Boris Johnson.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a semnalat luni că încă există disensiuni, sugerând că termenul-limită pentru ajungerea la un acord ar fi miercuri.

„Rezultatul încă este incert, poate merge în ambele direcţii”, a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, conform cotidianului The Guardian.

Guvernul Boris Johnson poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. „Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenţia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis acum câteva săptămâni că este incertă eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit, însă a susţinut că Marea Britanie oricum va prospera.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.