• Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns, după lungi runde de negocieri, la un acord comercial post-Brexit
  • „Este o veste extraordinară pentru familiile și afacerile din Regatul Unit”, a transmis guvernul britanic
  • „A fost un drum lung și plin de obstacole, dar am ajuns la un acord bun, echilibrat și cinstit”, a declarat Ursula Von de Leyen.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns, după lungi runde de negocieri, la un acord comercial post-Brexit, informează BBC.

Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că acordul este unul echilibrat și cinstit pentru ambele părți.

Am ajuns, în cele din urmă, la un acord. A fost un drum lung și plin de obstacole, dar am ajuns la un acord bun, echilibrat și cinstit. Va proteja intersele UE, va asigura competiția corectă și va da predictabilitate pentru comunitățile de pescuit. Este timpul să lăsăm Brexitul în urmă. A meritat să luptăm pentru acest acord”, a spus Ursula Von der Leyen, într-o conferință de presă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Guvernul britanic a transmis un comunicat prin care anunță că acordul este unul fantastic pentru toți cei care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

„Tot ceea ce i s-a promis publicului britanic în timpul referendumului din 2016 și la alegerile generale de anul trecut este bifat prin acest acord.

Ne-am preluat controlul asupra banilor, frontierelor, legilor, comerțului și apelor noastre de pescuit.

Am semnat primul acord de liber comercial bazat pe zero tarife și zero cote care a fost realizat vreodată cu UE. Acordul este cel mai mare acord comercial bilateral, acoperind tranzacții de 668 de miliarde de lire sterline în 2019.

Acordul garantează că nu ne mai supunem normelor UE, Curtea Europeană de Justiție nu mai are niciun rol, iar toate cererile noastre cheie privind revenirea suveranității au fost bifate. Asta înseamnă că vom avea independență politică și economică deplină la 1 ianuarie 2021.

Este o veste extraordinară pentru familiile și afacerile din Regatul Unit.

Un sistem de imigrație bazat pe puncte ne va pune în deplin control asupra celor care intră în Marea Britanie. Libera circulație se va încheia”, se arată în comunicat.

Totodată, Ursula Von der Leyen a declarat că negocierile au fost întotdeauna despre suveranitate.

„Toată această dezbatere a fost întotdeauna despre suveranitate. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă suveranitatea în secolul XXI.

Este vorba de a ne pune în comun puterile și de a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri, este vorba de a ne ajuta unul pe altul pe timp de criz, în loc să încercăm să ne ridicăm singuri în picioare, iar UE arată cum poate funcționa acest lucru în practică”, a spus președintele Comisiei Europene, care a adăugat că Marea Britanie și Uniunea Europeană vor rămâne aliați, „umăr la umăr”.

Boris Johnson a postat o fotografie pe contul de Twitter, imediat după anunțul oficial.

„Am încheiat cel mai mare acord comercial în valoare de 166 miliarde de lire sterline pe an, un acord cuprinzător de comerț liber în stil canadian cu UE.

Acordul va proteja locurile de muncă, va permite vânzarea de bunuri din Marea Britanie fără tarife și cote pe piața UE, va permite companiilor să facă și mai multe afaceri cu Europa .

Am preluat din nou controlul asupra legilor noastre și a destinului nostru.

De la 1 ianuarie, suntem în afara uniunii vamale și a pieței unice.

Legile britanice vor fi adoptate exclusiv de parlamentul britanic, interpretate de judecătorii britanici aflați în instanțele britanice, iar jurisdicția CEJ se va încheia”, a transmis Boris Johnson.

Negocierile între Londra şi Bruxelles au durat zece luni, iar noul acord trebuie ratificat rapid, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, când expiră tranziţia post-Brexit.

Știre în curs de actualizare