Marea Britanie spune că „focurile de avertisment” asupra navei din Marea Neagră au fost doar „un exercițiu de artilerie”

Distrugătorul britanic HMS Defender. Distrugătorul britanic HMS Defender. Foto: Twitter
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie a oferit miercuri o primă reacție după ce autoritățile din Rusia au anunțat că distrugătorul HMS Defender ar fi pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în apropiere de Peninsula Crimeea.
  • Marina rusă a anunțat că a tras focuri de avertisment și că a lansat patru bombe în calea navei ce aparține Forţelor Navale Regale britanice.

„Credem că rușii efectuau un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și au avertizat în prealabil comunitatea maritimă cu privire la activitatea lor. Nu au fost trase focuri de armă asupra HMS Defender și nu recunoaștem afirmația potrivit căreia ar fi fost lansate bombe în calea sa”, se arată într-un răspuns al Ministerului Apărării britanic.

Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, dar Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie consideră teritoriul ca fiind în continuare ucrainean.

Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse. După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.

Capabilitățile distrugătorului HMS Defender

Nava HMS Defender, clasa 45, este un distrugător anti-aerian construit pentru Marina Regală Britanică.

Clasa și tipul: Tip 45 / Distrugător cu rachete ghidate anti-avion
Deplasament: 8,000 – 8.500 tone
Lungime navă: 152.4 m

Armament navă:
-rachete anti-aer: 15 rachete cu rază de acțiune 1.7-30 km/ 30 de rachete cu rază de acțiune 3-120 km
-rachete anti-navă: 2 lansatoare Harpoon

Capacitate navă:
1-2 Elicopetere de luptă Lynx Wildcat
Armament Lynx Wildcat:
-4 rachete anti-navă sau 2 torpile anti-submarin
sau
1 Elicopter de luptă Westland Merlin
Armament Westland Merlin:
-4 torpile anti-submarin