• Marea Britanie va trimite în Ucraina elicoptere de atac înarmate cu rachete letale Hellfire.
  • Elicopterele Apache vor sprijini lupta disperată a țării împotriva invadatorilor ruși, care a intrat acum în a 11-a lună.
  • Noul pachet de sprijin, care va include și tancuri, a fost confirmat ieri de prim-ministrul Rishi Sunak.

Marea Britanie va trimite în Ucraina elicoptere de atac înarmate cu rachete letale Hellfire, într-o mișcare salutată ca fiind un schimbător de situație”. Elicopterele Apache vor sprijini lupta disperată a țării împotriva invadatorilor ruși, care a intrat acum în a 11-a lună.

Noul pachet de sprijin, care va include și tancuri, a fost confirmat ieri de prim-ministrul Rishi Sunak. O sursă importantă din domeniul apărării a declarat pentru Sunday People că vor fi trimise până la patru Apaches – care vor urma 10 tancuri de luptă principale Challenger 2. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a implorat de luni de zile Occidentul să furnizeze tancuri și avioane, scrie The Mirror.

Persoana din interior a spus: Apache va fi o schimbare majoră. Tancurile vor sosi primele și va dura ceva timp până când vor putea fi desfășurate elicopterele. Alți membri NATO vor urma acum exemplul. Rusia are mii de tancuri, așa că va fi nevoie de mai mult de patru Apaches pentru a avea un impact strategic. Dar, din punct de vedere tactic, este un pas important. Noi trimitem Apache AH64 E – cea mai modernă versiune, care poate doborî mai multe ținte în câteva secunde.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Fiecare Apache poate fi înarmat cu până la 16 rachete antitanc Hellfires, 76 de rachete Hydra de 70 mm și un tun cu lanț de 30 mm. Acest lucru înseamnă că patru Apache ar putea nimici un întreg regiment de 70 de tancuri în câteva clipe. Propulsate de un motor Rolls Royce, acestea au o viteză maximă de 186 mph și pot detecta peste 250 de ținte potențiale în același timp, până la o distanță de 16 km.

Fiecare aeronavă costă aproximativ 70 de milioane de lire sterline și necesită doi piloți și o echipă de tehnicieni pentru a o menține în stare de funcționare. Apache-urile trimise în Ucraina vor fi similare cu cele pilotate de prințul Harry în Afganistan. Corpul aerian al armatei este reechipat cu 64 E și ar trebui să aibă 50 până anul viitor.

Se înțelege că piloții ucraineni vor fi instruiți în Marea Britanie, iar o bază de întreținere va fi înființată într-o țară vecină, cum ar fi Polonia. Challenger 2 este unul dintre cele mai bune tancuri din lume și a fost folosit în războiul din Irak. Poate distruge orice tanc rusesc, iar blindajul său secret Chobham este proiectat să reziste la majoritatea armelor antitanc. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Ne accelerăm sprijinul acordat Ucrainei cu tipul de tehnologie militară de ultimă generație care va câștiga acest război”.