Marea Britanie a trimis un grup redus de militari în Polonia, pentru a ajuta autorităţile poloneze să securizeze frontiera cu Belarus, în contextul în care Rusia a trimis trupe pentru exerciţii comune cu armata belarusă, pe fondul tensiunilor generate de criza imigranţilor.
Ministerul Apărării de la Londra a transmis vineri că în Polonia au fost trimişi zece militari britanici, pentru o misiune de susţinere a autorităţilor poloneze în instalarea de sisteme de securitate suplimentare în contextul în care, potrivit oficialilor britanici, „autorităţile din Belarus împing imigranţii spre frontieră”.
„Marea Britanie şi Polonia au o relaţie istorică de prietenie şi sunt aliaţi în cadrul NATO. O echipă mică de personal militar britanic a fost trimisă în cadrul unui acord cu Guvernul polonez pentru a explora cum putem furniza asistenţă în construcţii pentru a gestiona actuala situaţie de la frontieră”, a comunicat Ministerul britanic al Apărării, conform cotidianului The Guardian.
Potrivit agenţiei Associated Press şi postului ABC News, Rusia a trimis vineri un batalion de paraşutişti în Belarus. Paraşutiştii militari ruşi vor participa la exerciţii în regiunea Grodno din Belarus, situată la frontiera cu Polonia. Armata din Belarus a anunţat că exerciţiile comune au rolul pregătirii capacităţilor de reacţie rapidă „în contextul intensificării activităţilor militare în apropierea frontierelor”.
Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor „hibride” în conflictul cu Uniunea Europeană. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.
Lituania, Letonia şi Estonia au avertizat asupra riscurilor unui conflict militar din cauza tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Belarus, iar Ucraina a mobilizat efective militare suplimentare la frontieră.
Ambasadorii ţărilor UE au stabilit, miercuri, că acţiunile regimului de la Minsk, acuzat că facilitează tranzitul imigranţilor clandestini spre frontierele Uniunii Europene, pot fi considerate o formă de „atac hibrid”, conform unor diplomaţi de la Bruxelles. Administraţia Aleksandr Lukaşenko a respins acuzaţiile, afirmând că de fapt Belarusul este victima unui „atac hibrid”.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat regimul din Belarus, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de practicarea „terorismului de stat” prin transferul a mii de imigranţi clandestini la frontierele Uniunii Europene. „Este clar că în acest caz ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat”, a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă organizată alături de Charles Michel, preşedintele Consiliului European. „Este vorba de o răzbunare discretă” a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko din cauza susţinerii acordate de Polonia opoziţiei belaruse, a subliniat Mateusz Morawiecki.