• În cazul în care Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu UE, Guvenul va bloca accesul în apele teritoriale britanice
  • Vor fi folosite nave militare pentru inspecția oricărei ambarcațiuni care vine din UE

Guvernul Boris Johnson va mobiliza nave militare, începând din 1 ianuarie 2021, pentru blocarea incursiunilor navelor europene de pescuit în apele teritoriale britanice, în cazul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit, afirmă surse de la Londra, citate de cotidianul The Guardian.

Patru nave vor fi permanent de serviciu. Acestea vor opri și inspecta toate ambarcaţiunile de pescuit din state UE în zona economică exclusivă a Marii Britanii.

Guvernul britanic a pregătit nave militare pentru eventualitatea unei crize care ar apărea în cazul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit. „Am depus eforturi pentru a ne asigura că suntem pregătiţi de orice eventualitate”, a declarat un oficial din cadrul Forţelor Navale britanice.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Cu toate că dispun de tehnologie și armament, navele vor avea doar rol de control și nu vor ataca ambarcațiunile de pescuit. „Nu intenţionează nimeni să tragă focuri de armă spre pescarii francezi”, a declarat un oficial militar britanic.

The Guardian aseamănă noua măsură de control cu Războiul Rece și Cursa Înarmărilor, când existau incidente între nave militare britanice şi pescadoare islandeze.

Cotele de pescuit reprezintă unul dintre principalele subiecte de dispută în negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit. Alte divergenţe se referă la standardele egale şi la normele de guvernare.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au avertizat că tranziţia post-Brexit s-ar putea încheia fără niciun acord. Perioada de tranziţie post-Brexit durează până pe 31 decembrie.