Marea Britanie va încheia evacuările din Afganistan în „24 până la 36 de ore” – presă

afgani urca intr-un avion c-17 al sua, pe aeroportu din kabul Foto: HEPTA
  • Marea Britanie ar urma să încheie evacuările din Aganistan în următoarele „24 până la 36 de ore”, relatează The Guardian, citând surse din domeniul apărării.
  • Cotidianul britanic mai relatează că Boris Johnson nu a reușit să-l convingă pe Joe Biden să prelungească termenul după data de 31 august, stabilit cu liderii talibani.

Evacuarea Marii Britanii din Kabul este așteptată să se încheie în următoarele două-trei zile, mii de afgani fiind abandonați, au declarat surse din domeniul apărării.

În același timp, talibanii au început să nu le mai permită afganilor să se îndrepte spre aeroport.

Președintele american Joe Biden a respins marți, în cadrul unei reuniuni online a liderilor G7, cererile țărilor europene de a continua transportul aerian umanitar după 31 august.

Potrivit surselor britanice din domeniul apărării, citate de The Guardian, se crede că armata americană are nevoie de două-trei zile pentru a-și închide operațiunile de pe aeroportul din Kabul, iar trupele britanice vor să fie cu cel puțin 24 de ore înaintea lor. Toate forțele occidentale sunt pregătite să plece în câteva zile, precizează sursa citată.

O declarație a lui Boris Johnson după summitul G7 s-a axat pe ceea ce el a numit o „foaie de parcurs pentru un viitor angajament cu talibanii”, o acceptare tacită a faptului că liderii mondiali sunt neputincioși în fața preluării Afganistanului de către talibani după 20 de ani de război, mai precizează cotidianul.

Premierul britanic nu a menționat eventuale sancțiuni împotriva talibanilor.

Marți seară, președintele american Biden a declarat că dorește ca toate trupele americane să fie retrase din Afganistan cât mai curând posibil, înainte de termenul limită de 31 august. El a precizat și că sunt în curs de elaborare planuri de urgență pentru a prelungi retragerea „în cazul în care acest lucru va fi necesar”.