• „Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizații”
  • „În ceea ce privește neimplicarea serviciilor în actul de Justiție, conservăm jurisprudența CCR în domeniu pentru că este argumentată și fundamentată, dar pot apărea nuanțe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR”
  • „Eu nu sunt un iubitor al unanimităților. Trebuie garantată independența judecătorului”
  • „Condamnările României la CEDO sunt un semnal îngrijorător”
  • „Îmi propun să măsurăm constituționalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR”

„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie și adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate și realităților socio – economice, fără a încălca prevederile constituționale și legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate și cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Și la adoptarea legilor și la pronunțarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizații”, a declarat președintele CCR, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

În ceea ce privește jurisprudența dezvoltată din 2016 de către CCR, în sensul neimplicării serviciilor secrete în actul de Justiție, noul președinte al CCR, Marian Enache, a arătat că este un susținător al jurisprudenței dezvoltate de CCR dar pot apărea și „nunanțe” – în perspectiva în care CCR ar putea lua în discuție noile Legi ale Securității Naționale.

„Primul imperativ al judecătorilor CCR este să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor. CCR trebuie să protejeze drepturile și libertățile oamenilor. Conservăm jurisprudența CCR în domeniu pentru că este argumentată și fundamentată. Înainte de a fi un reviriment, pot apărea nuanțe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Și considerentele CCR sunt obligatorii, alături de dispozitivul deciziilor.  La orice lege, pot apărea nuanțe în raport cu vechea formă.  Revirimentul ar însemna o negare sau o altă viziune asupra rezolvării unei problematici. Eu trebuie să respect obligația de rezervă în acest caz. Eu am votat în acest sens: de consolidare a protecției drepturilor și libertăților. Decizia Curții Constituționale este cea votată de majoritatea judecătorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecătorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimităților. Uneori s-a întâmplat ca opiniile separate să devină jurisprudență a CCR. Nu vrem să avem decizii monolitice. Trebuie garantată independența judecătorului”, a spus președintele CCR.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Președintele CCR, Marian Enache, s-a arătat îngrijorat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, și de condamnările României la CEDO, din perspectiva încălcării drepturilor și libertăților fundamentale:

„Este dificil să fac eu această apreciere. Ar trebui să existe autoevaluări, condamnările la CEDO sunt un semnal îngrijorător. Statul de drept limitează puterea autorităților statului în raport cu drepturile și libertățile oamenilor. Îmi propun să măsurăm constituționalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR. Pe toată lumea trebuie să preocupe condamnările la CEDO. Noii judecători s-au integrat în CCR, vom omogeniza echipa CCR ca să avem un plen eficient. Profesia mea de bază este avocatura. Eu cred că deschiderea unui dialog cu mass – media este benefic”.