• La sfârșitul acestui an, oficialii mondiali se vor întâlni în cadrul unei conferințe a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu.
  • Ei vor discuta despre criza deșeurilor de plastic, care reprezintă o mare problemă la nivel mondial.
  • Luni, 70 de branduri au semnat o declarație comună.

Branduri internaționale, printre care Coca Cola și PepsiCo, au cerut luni un pact global pentru combaterea poluării cu plastic care să includă reduceri ale producției de plastic, un domeniu cheie de creștere pentru industria petrolieră.

Oficialii mondiali se vor întâlni în cadrul unei conferințe a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA 5.2) la sfârșitul acestui an pentru a începe negocierile privind un tratat care să abordeze criza deșeurilor de plastic care sufocă gropile de gunoi, spoliază oceanele și ucide animalele sălbatice.

Rămâne neclar dacă orice acord se va concentra asupra gestionării și reciclării deșeurilor sau vor lua măsuri mai dure, cum ar fi limitarea producției de noi materiale plastice, o măsură care ar întâmpina probabil rezistență din partea marilor companii petroliere și chimice și a marilor țări producătoare de plastic, precum Statele Unite ale Americii.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Printre cei peste 70 de semnatari ai declarației comune de luni se numără companii de bunuri de consum precum Unilever și Nestle, care vând o multitudine de produse din plastic de unică folosință, de la șampon la batoane de ciocolată, precum și retailerul Walmart și banca franceză BNP Paribas.

„Ne aflăm într-un moment critic pentru a stabili un tratat ambițios al ONU”, se arată în declarație, menționând că orice acord ar trebui să reducă producția și utilizarea plasticului.

„UNEA 5.2 este momentul decisiv, cel mai propice pentru a schimba cursul crizei globale a poluării cu plastic. Nu ne putem permite să îl ratăm”, se arată în declarație.

Mai puțin de 10% din tot plasticul produs vreodată a fost reciclat, iar o investigație Reuters de anul trecut a dezvăluit că noile tehnologii de reciclare promovate de industria materialelor plastice au avut dificultăți în combaterea problemei.
Între timp, se estimează că producția de plastic, care este derivat din petrol și gaze, se va dubla în următorii 20 de ani. Aceasta este o sursă cheie de venituri viitoare pentru marile companii energetice, pe măsură ce cererea de combustibili fosili scade odată cu creșterea energiei regenerabile și a vehiculelor electrice.

În timp ce extinderea reciclării la nivel mondial este esențială pentru a aborda problema deșeurilor de plastic, aceste eforturi nu vor împiedica poluarea cu plastic să continue să crească vertiginos în lipsa unor constrângeri asupra producției, potrivit unui studiu de referință realizat în 2020 de Pew Charitable Trusts.

Pe măsură ce crește presiunea asupra firmelor care vând produse din plastic greu de reciclat pentru a aborda problema deșeurilor rezultate, unele dintre ele s-au asociat cu producătorii de ciment pentru a arde deșeurile de plastic ca un combustibil ieftin în țările în curs de dezvoltare, a constatat anul trecut o investigație Reuters.