- Marina Regală a Noii Zeelande a pierdut nava HMNZS Manawanui, care a eșuat și s-a scufundat în largul coastei Samoa în urma unui incendiu.
- Toți cei 75 de membri ai echipajului au fost salvați în siguranță, iar cauza incidentului va fi investigată.
- Oficialii se concentrează acum pe recuperarea navei și reducerea impactului asupra mediului.
Marina Regală a Noii Zeelande a suferit prima pierdere a unei nave pe mare de la al Doilea Război Mondial, după ce nava HMNZS Manawanui a eșuat și s-a scufundat în largul coastei Samoa, scrie BBC. Aceasta, o navă specializată în operațiuni de scufundări și cercetări oceanografice, a întâmpinat dificultăți la aproximativ o milă marină de insula Upolu, în timp ce efectua un sondaj asupra unui recif. Sâmbătă noaptea, după ce nava a luat foc, s-a răsturnat și s-a scufundat complet duminică dimineața.
Toți cei 75 de membri ai echipajului, inclusiv șapte oameni de știință și patru militari străini, au fost evacuați în siguranță cu ajutorul bărcilor de salvare și au fost salvați, conform comunicatului Forței de Apărare a Noii Zeelande. Oficialii militari au menționat că echipele de salvare s-au confruntat cu dificultăți majore din cauza vremii aspre și a curenților puternici, care au împins plutele de salvare spre recifuri, îngreunând operațiunea de salvare.
Cauza exactă a incidentului nu este cunoscută și va fi investigată. Este de remarcat că zona nu a mai fost cercetată din 1987, iar condițiile meteo nefavorabile au contribuit la eveniment. Echipajul evacuat este găzduit temporar în Samoa și urmează să fie transportat în Noua Zeelandă.
Ministrul Apărării, Judith Collins, a descris incidentul ca „o zi cu adevărat tristă pentru Marină”, lăudând profesionalismul și curajul echipajului pentru gestionarea situației. HMNZS Manawanui este prima navă pierdută accidental de Marina Noii Zeelande de la cel de-al Doilea Război Mondial, alte câteva nave fiind scufundate intenționat în trecut pentru scopuri de scufundări sau recifuri artificiale.
Oficialii își concentrează acum eforturile pe recuperarea navei și minimizarea impactului asupra mediului marin.