• La închiderea depunerii candidaturilor pentru turul doi, 218 candidați s-au retras.
  • Desistările vizează triunghiulare în care favorit este un reprezentant RN.
  • Retragerea unor candidați dă șanse celor ramași în cursă să elimine candidatul RN.
  • Franța vă rămâne fără majoritate absoluta în Parlament și cu dificultatea de a avea un guvern.

Emmanuel Macron este pe cale să reușească o extraordinară lovitură de poker și să o priveze pe Marine Le Pen de majoritatea absolută și deci, de guvern după votul de duminica viitoare.

Este jocul «triunghiularelor», despre care s-a tot vorbit zilele acestea. În cele 577 de circumscripții, s-au calificat în turul doi cate trei candidați în 306 circumscripții, și chiar 4 în 5 circumscripții. Evident, în multe dintre acestea Reuniunea Națională se afla pe primul loc.

Așa cum s-a întâmplat de multe ori însă în ultimele decenii, pentru a împiedică o majoritate absolută a extremei drepte s-a creat un front republican, adică unul dintre ceilalți doi candidați s-a retras între cele două tururi pentru a-l favoriza pe cel mai bine plasat.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Aseară la ora 18 s-au încheiat depunerea dosarelor în prefecturi și calculele arată că 218 candidați mai prost plasați s-au retras, 218 mandate pe care Marine Le Pen le-ar putea pierde și, o dată cu ele, majoritatea absolută la care spera.

Diseară vom avea primul sondaj real, făcut pe numele candidaților ramași în cursă. Dar un alt sondaj de principiu efectuat ieri arată că o majoritate dintre francezi nu doresc o majoritate absolută pentru extrema dreaptă.

Emmanuel Macron l-a convocat ieri pe președintele Senatului, Gerard Larcher, la Elysée. Senatul nu a fost dizolvat, el are o majoritate republicană și nici un representant al Reuniunii Naționale. Cu siguranță, o strategie a fost pusă la cale în funcție de rezultatele de la turul doi.

Cum reacționează Marine le Pen și Jordan Bardella?

Ei acuză o nerespectare a voinței electorilor, dar electorii vor avea oricum posibilitatea de a vota un reprezentant al extremei drepte, aceștia sunt în continuare pe buletinele de vot.

Bardella se comportă deja ca prim ministru și amenință instituțiile. De altfel, într-un interviu publicat azi de Le Figaro, el spune că prima vizită pe care o va face în calitate de pm va fi la Bruxelles, pentru a reduce contribuția financiara a Franței la bugetul Uniunii.

Citește și