• Primul test din Senat va fi însă determinant pentru a înțelege dacă guvernul va obține o majoritate suficient de largă pentru a-l convinge pe Draghi să rămână în funcție.
  • Discursul lui Draghi a fost întrerupt de câteva ori de aplauze îndelungate.
  • Un alt partid din coaliția de guvernare, Liga de dreapta, a avut o primire rece a discursului lui Draghi.

În discursul din Senat, premierul italian Mario Draghi explică motivele demisiei sale, dar apoi cere parlamentului sprijin deplin pentru a continua acțiunea guvernului. Draghi a cerut miercuri un nou pact de coaliție capabil să susțină pe deplin guvernul său și să îi permită acestuia să își continue acțiunea reformatoare, așa cum cer italienii.

Adresându-se Senatului cu privire la criza politică care a divizat coaliția sa de guvernare, ceea ce a dus la demisia sa – respinsă apoi de președintele Italiei, Sergio Mattarella – Draghi a declarat că apelul său reflectă cele venite din partea multor sectoare ale societății italiene, inclusiv a mii de primari.

Singura cale, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim acest pact, cu curaj, altruism și credibilitate, a declarat Draghi în fața senatorilor. Italienii, mai presus de toate, o cer. Criza a început atunci când Mișcarea 5 Stele, un partener cheie în coaliția de guvernare, a părăsit un vot de încredere cheie în Senat joia trecută, forțându-l pe premier să recunoască prăbușirea ireversibilă a coaliției.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

În discursul său din Senat, Draghi a subliniat că guvernul său are nevoie de o majoritate de unitate națională pentru a duce la bun sfârșit un program ambițios de reforme, necesar pentru a obține fondurile europene de reziliență atât de necesare. Discursul lui Draghi a fost întrerupt de câteva ori de aplauze îndelungate, dar disidenții din 5 Stele – care încă se gândesc cum să acționeze în cadrul votului de încredere stabilit pentru miercuri seara – nu au aplaudat niciodată.

Un alt partid din coaliția de guvernare, Liga de dreapta, a avut o primire rece a discursului lui Draghi. Premierul italian se va adresa joi și Camerei inferioare, unde va avea loc un al doilea vot de încredere.

Primul test din Senat va fi însă determinant pentru a înțelege dacă guvernul va obține o majoritate suficient de largă pentru a-l convinge pe Draghi să rămână în funcție și să continue să conducă țara până la noile alegeri de anul viitor.