- Europa trebuie să cheltuie de 2 ori mai mult pentru a recupera întârzierile în inovație și dezvoltare.
- Diferența de PIB dintre UE și SUA s-a extins, de la puțin peste 15% în 2002, la 30% în 2023.
- Mario Draghi vrea un „plan pentru a scădea prețurile la energie și emisiile de gaze cu efect de seră.”
- Investițiile necesare sunt estimate la cel puțin 750 miliarde de euro suplimentare/an.
- Von der Leyen va introduce propunerile în scrisorile de misiune ale viitorilor comisari EU.
Mario Draghi a prezentat azi în fața eurodeputațior raportul care i s-a cerut în urma cu un an privind competitivitatea Uniunii Europene.
Advertisment
Fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fost prim-ministru italian în anii 2021-2022 pictează portretul unei Europe care s-a desprins din punct de vedere economic, dar care ar putea activa mai multe pârghii pentru a găsi calea către competitivitate și creștere. În special cel al investițiilor, ale cărei nevoi consideră că sunt fără precedent din perioada postbelică.
Mario Draghi spune că Uniunii Europene îi lipsește precizia în priorități
Diferența de PIB dintre UE și Statele Unite s-a extins în ultimii ani, de la puțin peste 15% în 2002 la 30% în 2023. Mario Draghi spune că Uniunii Europene îi lipsește precizia în prioritățile sale iar europenii își „diluează” cheltuielile într-o multitudine de instrumente și „nu se coordonează suficient în domenii care contează, cum ar fi inovația.”
Recomandări
Una dintre propunerile raportului echivalează cu implementarea unui „plan de decarbonare și competitivitate” pentru a scădea prețurile la energie și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Europenii trebuie să își reducă dependența de alte continente. Mario Draghi crede, de asemenea, că UE poate încă să se descurce bine în mai multe sectoare, în special în cel al inteligenței artificiale (AI) reprezentând de exemplu 22% din activitatea globală în roboți autonomi.
Cum pot fi recuperate întârzierile pe care le arată acest raport
Investițiile necesare sunt „masive și fără precedent”, estimate la cel puțin 750 până la 800 de miliarde de euro suplimentari în fiecare an, corespunzând la peste 4% din PIB-ul UE. Este de două ori mai mult decât investițiile făcute în cadrul Planului Marshall.
Europenii ar trebui, prin urmare, să continue să se îndatoreze împreună, estimează raportul, cel puțin pentru sectoare cum ar fi apărarea, și în schimbul unor reguli bugetare mai stricte privind nivelul datoriei naționale. Însă ideea unui nou împrumut comun este departe de a fi unanimă.
În general, raportul insistă că Europa trebuie să elimine orice poate fragmenta piața unică . În sectorul apărării, de exemplu, UE produce douăsprezece tipuri de tancuri, comparativ cu doar unul pentru Statele Unite. Printre alte numeroase propuneri, ideea creării unei adevărate „Uniuni a Piețelor de Capital” pentru a mobiliza investițiile private este din nou pe ordinea de zi.
Care este capacitatea de aplicare a acestor recomandări
Ursula von der Leyen a avertizat că se va inspira din acest raport și urmează să introducă propunerile care i se par bune în scrisorile de misiune ale viitorilor comisari europeni. Ea a subliniat deja că decarbonarea continentului ca sursă de creștere este una dintre prioritățile ei. Dar statele membre trebuie să decidă în unanimitate cu privire la aspectele fiscale sau reforma instituțiilor UE.
Citește și
- Zelenski condamnă tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump pe fondul tensiunilor electorale din SUA
- Sean „Diddy” Combs a fost pus sub acuzare pentru trafic sexual și șantaj
- LIVE UPDATE. Luptători Hezbollah au fost răniți după ce dispozitivele pe care le foloseau ca să comunice au explodat/ Bilanțul răniților a ajuns la 4000 în tot Libanul. 11 persoane au murit