Mario Draghi a prezentat raportul de competitivitate al EU. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene vrea un „plan pentru a scădea prețurile la energie”

European Central Bank President Mario Draghi attends a Eurogroup meeting at the European Council in Brussels, December 8, 2014. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand


Mario Draghi a prezentat azi în fața eurodeputațior raportul care i s-a cerut în urma cu un an privind competitivitatea Uniunii Europene.


Fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fost prim-ministru italian în anii 2021-2022 pictează portretul unei Europe care s-a desprins din punct de vedere economic, dar care ar putea activa mai multe pârghii pentru a găsi calea către competitivitate și creștere. În special cel al investițiilor, ale cărei nevoi consideră că sunt fără precedent din perioada postbelică.

Mario Draghi spune că Uniunii Europene îi lipsește precizia în priorități

Diferența de PIB dintre UE și Statele Unite s-a extins în ultimii ani, de la puțin peste 15% în 2002 la 30% în 2023. Mario Draghi spune că Uniunii Europene îi lipsește precizia în prioritățile sale iar europenii își „diluează” cheltuielile într-o multitudine de instrumente și „nu se coordonează suficient în domenii care contează, cum ar fi inovația.”


Una dintre propunerile raportului echivalează cu implementarea unui „plan de decarbonare și competitivitate” pentru a scădea prețurile la energie și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Europenii trebuie să își reducă dependența de alte continente. Mario Draghi crede, de asemenea, că UE poate încă să se descurce bine în mai multe sectoare, în special în cel al inteligenței artificiale (AI) reprezentând de exemplu 22% din activitatea globală în roboți autonomi.

Cum pot fi recuperate întârzierile pe care le arată acest raport

Investițiile necesare sunt „masive și fără precedent”, estimate la cel puțin 750 până la 800 de miliarde de euro suplimentari în fiecare an, corespunzând la peste 4% din PIB-ul UE. Este de două ori mai mult decât investițiile făcute în cadrul Planului Marshall.

Europenii ar trebui, prin urmare, să continue să se îndatoreze împreună, estimează raportul, cel puțin pentru sectoare cum ar fi apărarea, și în schimbul unor reguli bugetare mai stricte privind nivelul datoriei naționale. Însă ideea unui nou împrumut comun este departe de a fi unanimă.

În general, raportul insistă că Europa trebuie să elimine orice poate fragmenta piața unică . În sectorul apărării, de exemplu, UE produce douăsprezece tipuri de tancuri, comparativ cu doar unul pentru Statele Unite. Printre alte numeroase propuneri, ideea creării unei adevărate „Uniuni a Piețelor de Capital” pentru a mobiliza investițiile private este din nou pe ordinea de zi.

Care este capacitatea de aplicare a acestor recomandări

Ursula von der Leyen a avertizat că se va inspira din acest raport și urmează să introducă propunerile care i se par bune în scrisorile de misiune ale viitorilor comisari europeni. Ea a subliniat deja că decarbonarea continentului ca sursă de creștere este una dintre prioritățile ei. Dar statele membre trebuie să decidă în unanimitate cu privire la aspectele fiscale sau reforma instituțiilor UE.

Exit mobile version