• Catinca Tăbăcaru, curator de artă: Expoziția Rachel Monosov din București arată că eu nu am venit în Romania să expun ce expun alții, ci ca să provoc niște idei, ca să arăt un alt mod de a gândi, ca să deschid niște discuții.
  • Ion Cristoiu: Iohannis e ca un criminal în serie la a zecea crimă. Îi face pe PSD-iști să iasă la vot împotriva PNL
  • George Simion, președinte AUR: Prima lege pe care aș da-o, la putere fiind, ar fi pentru protejarea capitalului românesc, pentru sprijinirea agricultorilor.

Artă internațională, analize de discurs prezidențial cu 3 zile înainte de alegeri, candidat de partid mic care vrea 5% să intre în Parliament – Marius Tucă Show joi seara.

Catinca Tăbăcaru, o româncă plimbată prin lume de la 9 ani de când a plecat din România, deschide sâmbătă, pe 5 decembrie, o expoziție de artă în București – Totul e scris în stele, Rachel Monosov. Rachel Monosov este o artistă rusoaică, care a crescut în Israel, căsătorită cu un Italian și trăiesc la Berlin.

Catinca Tăbăcaru a lucrat pentru Tribunalul Penal Internațional, ca procuror de genocid, în Rwanda, la 25 de ani. După aceea, a lucrat la New York ca avocat și a umblat peste tot prin lume. Am fost voluntar, curatoare pe proiecte, director al festivalului Beethoven, avocat independent.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Și-a deschis în 2014 prima galerie la New York. ”Nu am vrut să fie o galerie normală. Ne-am plimbat prin lume cu galeria. Am creat un program de rezidență. 5 ani a funcționat galeria la New York, vânzarea e pe galerie, eu sunt curatoare independentă.”

Catinca povestește cum în 2018, după o săptămână de galerii în România, l-a întâlnit pe soțul meu, stomatolog în București. Spune că, în present, în București se întâmplă ceva foarte interesant. ”Eu nu vin în Romania ca să expun ce expun alții, ci ca să provoc niște idei, ca să arăt un alt mod de a gândi, ca să deschid niște discuții.”

Pe Catinca a prins-o pandemia aici, a venit pe 10 martie din New York, iar pe 18 martie a avut test Covid pozitiv, dar a făcut o formă ușoară a bolii.

Expoziția – E totul scris în stele, derulată între 5 decembrie și 13 februarie – e despre putere. E o poartă în această expoziție, veche 100 de ani din România de la granița cu Ucraina. Una dintre piesele din această expoziție e deja vândută.

”Lumea de artă e internațională, activitate e peste tot. Am târguri în toată lumea. Anul acesta cu Proiectul Rezidenței mergem în Zimbawe.”

Arta a crescut în pandemie, lumea a vut timp să respire, a fost o creștere de conștiință, spune Catinca Tăbăcaru.

”Acum vedem o creștere în arta contemporană. Era o vreme când numai bogații cumpărau, acum sunt mai mulți oameni care cumpără. Lumea a intrat în piață, cei din clasa de mijloc care vor să cumpere. Eu am de a face cu artiști timeless. Rachel vorbește într-o limbă abstractă și poetică, e foarte nuanțată. Cei care se uita la arta contemporană pot descoperi ceva nou, artiștii aceștia nu lucrează pentru bani. Rachel e o artista cu care lucrez de 10 ani, la o expoziție personală, eu dau libertatea aproape completă artistului, mă implic destul de mult, nu eu aleg piesele, fiecare piesa vb una cu alta. Dacă pui limite nu iese.”

De la abstract și artă trecem la concret și politică cu doi jurnaliști care le știu aproape pe toate – Marius Tucă și Ion Cristoiu, pentru care președintele Klaus Iohannis ”e într-o comedie, cu chestii penibile”.

”E de 6 ani președinte, dar cred că a avut o întârziere, ca o infecție, abia acum te apucă. Eu cred că e vorba de o putere a accesoriilor funcției de președinte. Oamenii puternici nu sunt înnebuniți după accesoriile puterii,” spune Cristoiu.

Invitatul lui Marius Tucă spune că n-are nimeni curajul să îi spună că e penibil să pună pupitrul pe un drum, pe un petec de autostradă, parcă ar fi Nicolae Ceaușescu.

În opinia lui Marius Tucă e vorba de o mediocritate absolută. ”Când au plecat în campania electorală la primul mandat, Blaga șeful campaniei, în sute de km în autocar nu vorbea nimic cu el. Nici pe vremea când era primar la Sibiu nu se putea vorbi cu el, aroganța era totală, cred că ăia la Cotroceni merg pe vârfuri, cu pernițe de pisică.”

Ion Cristoiu îl vede pe Iohannis ca pe un criminal în serie la a zecea crimă. ”A făcut campanie electorală în seara asta pentru PSD, îi face pe PSD-iști să iasă la vot să voteze împotriva PNL. El are nevoie de un scor mare al PSD-ului, că ia de la USR PLUS. El vrea ca PSD să aibă 33%, că se poate înțelege cu PSD.”

Klaus Iohannis nu vrea să facă nicio reforma, doar modificarea Constituției ca România să se transforme în Republică Prezidențială, e de părere Cristoiu.

Marius Tucă spune că în spatele propagandei celor de la putere legată de vaccin e o strategie să trimită oamenii la vot că ei sunt salvatorii și aduc vaccinul.

Ion Cristoiu are deja stabilite procentele pentru alegerile de duminică: PSD 35%, PNL 30%, USR 20%, UDMR 5%, Pro România 7%, AUR 5%, iar prezența la vot va fi de 40%.

”E clar că ei vor fi la putere, vor trebui să împartă neapărat puterea cu USR PLUS, era mai bine pentru ei să împartă puterea cu PSD, partidul lui Nea.”

O prezență mare la vot avantajează și partidele mici, neimportante, dar se duc la vot și cei care se hotărăsc în ajun.

Ultimul invitat al lui Marius Tucă – George Simion, liderul AUR, își expune motivele pentru care cere voturi duminică. ”Conduc un partid conservator care luptă pentru tradiții.”

”Prima lege pe care ar da-o, la putere fiind, ar fi protejarea capitalului românesc, sprijin pentru agricultori.”

George Simion spune că la televiziunile de știri din România nu mai există liberă exprimare. ”Nu am putut intra la nicio televiziune, am făcut campanie pe net.”

George Simion menționeazî câteva asemănări între AUR și USR – mesajul antisistem, cei de la USR reprezentând zona multiculturală, globalismul, iar AUR are o orientare către conservatorii și reformiștii europeni. ”Noi suntem legati de micul producător, de țăranul român. Când au închis piețele am fost în 15 piețe, am arătat un lucru evident – că toți erau în supermarket îngrămădiți și țăranii erau scoși din piețe.”

George Simion, la cei 34 de ani ai săi, mărturisește că nu credea că va intra în politică, dar s-a săturat, e dezgustat de ce se întâmplă în societate. ”Toată identitatea noastră națională e călcată în picioare. Am fost în sate mizerabile, oamenii se simt batjocoriți de această clasă politică.”

Contracandidatul lui George Simion la Bucuresti, la Camera Deputaților, Alexandru Rafila spunea că și în casă ar trebui să se poarte masca, dar asta ar însemna ”să ajungem cu nebunia la niveluri nebănuite.”

În final, liderul AUR are un mesaj pentru USR: ”să se lepede de Satana.”