- Rutte: Reacția NATO va fi devastatoare dacă Putin vrea să ne atace.
- Șeful NATO: Nu este momentul ca SUA și Europa să acționeze separat.
- General polonez: Polonia ar rezista doar 14 zile în cazul unui atac al Rusiei.
„Reacția noastră va fi devastatoare. Acest lucru trebuie să fie clar pentru Vladimir Putin și pentru oricine altcineva care vrea să ne atace”. Asta a declarat ieri, secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Varșovia. Acesta a declarat că un atac al Rusiei va fi întâmpinat cu „întreaga forță a acestei alianțe feroce”. Totodată, Rutte a asigurat țările europene aliate că Statele Unite nu le va abandona.
Advertisment
Cât de pregătită este NATO pentru un conflict?
Tactic și militar, alianța este pregătită. Sunt aproximativ 100.000 de militari pe flancul estic al NATO. Statele Unite au 40.000 de militari. NATO este peste Rusia la majoritatea capitolelor, de la numărul de militari până la numărul de echipamente militare: portavioane, aeronave, sisteme de rachete. Unde este șubredă alianța nord-atlantică este la nivelul politic, unde nu avem o declarație fermă din partea lui Donald Trump.
De altfel, Trump este singurul lider de la Casă Albă, de la înființarea alianței, care nu a spus că va apăra fiecare stat membru și că va respecta Articolul 5 al Alianței, unde scrie foarte clar că un atac asupra unei țări înseamnă un atac asupra tuturor țărilor aliate. Trump a afirmat că nu va apăra toate țările, ci va face acest lucru în funcție de cheltuielile pentru apărare ale fiecărei țări. În această cauză, summit-ul din acest an de la Haga, din iunie, este determinant pentru viitorul alianței. Sunt foarte multe voci în acest moment. Dacă Trump va scoate Statele Unite din alianță, ar pierde contracte militare de sute de miliarde de dolari.
Recomandări
În acest caz, Europa a trecut la reînarmare, are un program de înarmare până în 2030. Sunt sute de miliarde de euro puși la bătaie. Chiar este o recomandare ca banii să fie cheltuiți în industria europeană de apărare, deoarece europenii nu mai sunt atât de încrezători că Statele Unite nu doar că nu vor livra armele, dar armele livrate ar putea să aibă probleme privind mentenanța sau privind piesele de schimb.
Ce garanții de securitate are România?
Dacă ne uităm pe strategia națională de apărare a țării, România s-a bazat pe trei piloni principali pentru asigurarea apărării. Primul a fost NATO, al doilea pilon a fost parteneriatul strategic cu Statele Unite, iar al treilea a fost apartenența la Uniunea Europeană. Ar exista și al patrulea pilon, pe care absolut orice țară normală l-ar fi trecut în strategie, și anume Forțele Armate ale României. În acest moment, primele două sunt destul de șubrede, așa că România se va baza în viitor, probabil, pe partenerii europeni.
Rămâne de văzut ce va face Trump. Va retrage militarii din Europa? 4.000 de militari americani sunt în România. 200 sunt la DBSL, unde este sistemul anti-rachetă. Este destul de important acest sistem pentru apărarea Europei. Totul depinde de ce se va întâmpla în continuare, dar este clar că România, în viitorul apropiat, trebuie să se bazeze mai mult pe armata proprie și trebuie să găsească acele mecanisme să crească numărul de militari și să crească și dotările militarilor care intră în tranșee la luptă.
Aici este vorba despre dotările soldatului, grupei, plutonului, companiei. Până acum, România s-a axat foarte mult pe dotări de nivel strategic și mai puțin pe dotările de nivel tactic ale militarilor români.
Citește și
- Macron anunță livrări de arme de 2 miliarde de euro din partea Franței pentru Ucraina. Ce alte informații au fost comunicate de cei doi lideri
- Guvernul Ciolacu ar putea ajunge cu deficitul bugetar la 10% din PIB. Ce consecințe va suporta România
- Polonia suspendă temporar dreptul la azil pentru migranții care ajung în țară prin frontiera cu Belarus. Ce declară Premierul Donald Tusk