• Un cutremur de magnitudinea 6,7 pe scara Richter a zguduit Turcia și Grecia
  • Seismul a fost simțit până la Atena și Istanbul
  • O româncă stabilită la Istanbul povestește cum multe clădiri cu risc seismic din Turcia au fost demolate și construite de la zero

Un cutremur de magnitudinea 6,7 pe scara Richter a zguduit Turcia și Grecia. Seismul a avut loc în apropierea orașului Izmir și a fost simțit până la Atena și Istanbul. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar șase persoane au murit și alte 202 au fost rănite.

Monica Ilmaz, româncă stabilită la Istanbul: „Cutremurul a fost destul de dur. L-am simțit imediat. M-am uitat la lustră și mi-am dat seama imediat că este cutremur. Am intrat pe internet să văd ora și epicentrul. La noi s-a simțit în jur de 4,8 pe scara Richter. Aici nu au fost pagube. Dar socrii mei sunt la Izmir și au spus că nu au trăit niciodată așa ceva. (…) În casa lor sunt pagube destul de mari, pereți crăpați.”

Românca povestește că sunt multe victime sub dărâmături și clădiri avariate. Cutremurul a fost urmat de replici, însă nu au fost simțite la Istanbul. Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. Cele mai multe cutremure se petrec în Mările Egee și Marmara.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

După cutremurul de anul trecut din Istanbul, specialiștii preconizează venirea unui seism foarte puternic, de magnitudinea peste 7 pe scara Richter. Monica povestește cum Istanbulul se pregătește pentru un dezastru.

Monica Ilmaz, româncă stabilită la Istanbul: „Primim mesaje săptămânal legat de unde ne putem adăposti, ce trebuie să facem, care sunt reguile pentru a nu te panica. (…) Da, mi-e frică. Începem să ne gândim să ne mutăm la case, pentru că una e să stai într-o casă pe pământ și alta e să stai într-un bloc cu 14 etaje. Dar avem încredere în clădirile care s-au construit după anii `90.”

Monica povestește cum multe clădiri cu risc seismic din Turcia au fost demolate și construite de la zero. Oamenii care locuiau în acele clădiri au fost repartizați în alte părți.