• BioNTech și Pfizer au anunțat că vaccinul lor împotriva COVID-19 are o eficiență de 90%.
  • O studentă în vârstă de 31 de ani din Berlin, care a primit vaccinul, mărturisește că efectele secundare au fost minore și că se simte bine.
  • Comisia Europeană a aprobat acorduri cu companiile BioNTech și Pfizer și cu alte trei firme producătoare de vaccinuri, prin care statele UE vor putea primi mai mult de 1 miliard de doze de vaccin.

După ce companiile BioNTech și Pfizer au anunțat luni că vaccinul împotriva COVID-19, pe care îl produc împreună, are o eficiență de 90%, Comisia Europeană a aprobat miercuri un acord cu compania farmaceutică germană BioNTech și partenerul american al acesteia, Pfizer, prin care cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor primi până la 300 de milioane de doze de vaccin.

Cercetătorii spun că nu au identificat probleme de siguranță în studiile pe care le-au efectuat. BioNTech a declarat că efectul de imunizare ar putea dura „cel puțin un an”, dar și durata efectului este un aspect care va fi verificat în timp.

Carolina Gems, o studentă în vârstă de 31 de ani din Berlin, este una dintre cele peste 40.000 de persoane care au participat la faza a treia a testelor clinice ale vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, tânăra a dezvăluit că nu a simțit efecte secundare după administrarea serului, altele decât cele așteptate în mod normal de la un vaccin gripal: „Am fost foarte obosită o seară și temperatura mi-a crescut cu un grad”.

Mă simt bine. Sunt foarte fericită că [vaccinul] are atât de mult succes, dar mă comport ca și cum nu am făcut vreun vaccin, port mască tot timpul, păstrez distanța, mă spăl pe mâini, dar mă bucur că la capătul tunelului este o lumină”, a mărturisit ea.

Vorbind despre testele efectuate în Germania, Bodo Plachter, directorul adjunct al Institutului de Virologie al Universității Mainz, a declarat: „Toate vaccinurile au fost dezvoltate foarte repede, dar avem aici un grup foarte mare, care a fost vaccinat și nu au existat efecte secundare semnificative, ceea ce ne dă speranța că nici pe termen mediu sau lung nu vor exista efect secundare severe”.