Mărturii din noaptea tragediei de la „Matei Balș”. Medicul Cătălin Apostolescu: „Am făcut tot ce trebuia făcut”

Sursa foto: Mediafax Foto
  • Medicul Cătălin Apostolescu a fost de gardă în noaptea în care a avut loc tragedia de la Institutul „Matei Balș”
  • A fost auditat astăzi de cei patru procurori de caz
  • Cătălin Apostolescu: „Am făcut tot ce trebuia făcut

Merge greu ancheta în cazul incendiului de la Matei Balş. Cei patru procurori de caz, conduşi de Alexandru de la Parchetul General, audiază cadrele medicale care lucrau în pavilionul 5 în vineri dimineaţă, pacienţi şi familii ale victimelor.

Aici lucrurile merg mai greu, o parte din oameni sunt în izolare şi nu pot răspunde întrebărilor. Abia azi a ajuns la audieri şi medicul care a fost de gardă în nopatea tragediei, Cătălin Apostolescu.

Am făcut tot ce trebuia făcut şi cred că ar fi făcut orice om cu bun simţ. Evident că s-a strigat şi după ajutor.”, a spus medicul.

Cauzele incediului de la „Matei Balș” rămân incerte

97 de pacienţi au fost evacuaţi din pavilionul cinci atunci când s-a dat alarma. Trei dintre ei au fost găsiţi fără viaţă încă de la primele căutări, al patrulea după câteva ore şi alţi trei au murit de atunci şi până acum.

Prima ipoteză, cea potrivit căreia au avut loc două explozii, după izbucnirea unui incediu rămâne în picioare. Va mai trece însă mult timp pnă când vom şti de unde a pornit focul. La Piatra Neamţ nici acum, după aproape trei luni nu ştim.

Aerotermele din saloane, principalul indiciu al anchetei

Erau sau nu aeroterme în spital?

Ştim că oamenii şi-au adus de acasă ce au avut, lucrul ăsta nu are voie să se întâmple.”, a menționat Vlad Voiculescu

Reporter: „Permitea conducerea spitalului pacienţilor să vină cu alte surse de încălzire exterioare?

Dr. Apostolescu: „Nu este permis acest lucru.” 

Reporter: „În alte saloane nu aţi văzut nicio aerotermă?”

Dr. Apostolescu:Nu, nu am văzut.”

Pavilionul 5 fără autorizație de incendiu

Cătălin Apostolescu spune că erau respectate procedurile privind manipularea staţiei de oxigen. Procurorii verifică şi documentele pentru partea de electricitatatea.

Ministrul Vlad Voiculescu a confirmat faptul că pavilionul 5 nu avea autorizaţie de incendiu, ci doar un aviz.

Când au fost făcute ultimele controale la Institutul „Matei Balș

Aleph News a solicitat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Institului Matei Balş să precizeze când au fost făcute ultimlele controale la institutut.

De la Matei Balş vom primi răspuns doar după ce se va încheia ancheta, IGSU nu ne-a răspuns încă, dar sperăm să avem răspunsuri de la parchet, pentru că sunt audiaţi inclusiv reprezentaţi ai firmelor care au renovat pavilionul 5 şi ai firmei de pompieri care ar fi trebuit să se asigure că nu va avea loc o tragedie.