• Un mercenar sirian a luptat alături de armata azeră împotriva armenilor
  • A fost rănit şi lăsat cinci zile fără ajutor, moment în care s-a predat armenilor
  • Mărturiile făcute anchetatorilor sunt de-a dreptul uimitoare: „Ne-au spus să omorâm tot

Un mercenar sirian, care lupta pentru armata azeră în regiunea Artsakh, a povestit cum a fost recrutat, relatează Armen Press.

Yusuf Alaabet al-Hajji le-a spus anchetatorilor armeni că i-au fost promişi 2000 de dolari pe lună pentru a lupta împotriva armenilor. El a rămas în custodia autorităţilor armene, fiind acuzat, printre altele, de terorism.

Al-Hajji a povestit cum el şi alţi 500 de mercenari au fost băgaţi în 10 autocare şi transportaţi din Siria în Turcia: „Graniţa era păzită de soldaţi turci şi persoane îmbrăcate în civili. Doar au numărat, nu ne-au cerut documente, nu ne-au cerut nimic”.

Recomandări

DEIF, ȚINȚA UNUI ATAC ÎN GAZA
JO24 DAU PESTE CAP ZIUA NAȚIONALĂ A FRANȚEI
DUA LIPA ÎȘI VINDE BILETELE ÎN 5 MINUTE
CUM AFECTEAZĂ CANICULA ECONOMIA?
RUSIA RĂMÂNE FĂRĂ MILITARI
NETANYAHU ÎNTÂRZIE ACORDUL DE PACE

Ulterior, ei au zburat cu un avion care avea însemnele Turciei. Ajunşi pe alt aeroport, au fost băgaţi de data aceasta într-un avion cu semnele Azerbaidjanului. Au ajuns în Azerbaidjan fără să le fie verificat vreun document.

Mercenarii au fost antrenaţi la o bază militară de soldaţi azeri şi turci. Au fost instruiţi să omoare „toţi armenii”: „Ne-au spus să omorâm tot. Ne-au spus că primim 100 de dolari în plus pentru fiecare armean decapitat. Ne-au înarmat cu cuţite lungi. Ne-au dat arme de asalt ruseşti, mitraliere, lansatoare de rachete. Cine simţea frică primea droguri de la armata azeră”.

El a mai povestit că prima misiune a fost un eşec, 15 dintre ei fiind omorâţi. După ce a fost rănit, mercenarul s-a îndreptat spre armeni, care i-au transmis că este în siguranţă, iar acum le mulţumeşte că i-au salvat viaţa.