Masca devine obligatorie la terasele din Madrid. Ce se întâmplă cu barurile și discotecile

Sursa foto: Profimedia
  • Masca trebuie purtată în toate spaţiile publice, inclusiv la terase, iar grupurile nu pot fi mai mari de 10 persoane.
  • Discotecile şi barurile de noapte trebuie să închidă cel târziu la 1:30 şi să înregistreze datele de identitate ale clienţilor.
  • Madrid a înregistrat 1381 de cazuri în decurs de o săptămână.

Madridul era una din puţinele regiuni spaniole în care masca trebuia purtată doar în interior, în transportul public şi în locurile aglomerate.

Evoluţia rapidă a celor 11 focare de Covid-19 din regiune obligă însă autorităţile să ia măsuri mult mai drastice. Preşedintele guvernului regional de la Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunţat că masca trebuie purtată în toate spaţiile publice, inclusiv la terase, iar grupurile nu pot fi mai mari de 10 persoane.

Începând de joi se aplică noi reguli şi la discoteci şi barurile de noapte. Acestea trebuie să închidă cel târziu la 1:30 şi să înregistreze datele de identitate ale clienţilor.Cei care frecventează localurile de noapte vor trebui să lase şi un număr de telefon în eventualitatea apariţiei unei infectări cu Sars-Cov-2. 

Ca să facă faţă noului val de îmbolnăviri, guvernul madrilen a anunţat că va angaja până la 360 de epidemiologi care se vor ocupa de anchetarea tuturor cazurilor noi de Covid-19. De asemenea, Isabel Díaz Ayuso a promis că se vor face noi achiziţii de material medical şi că se vor crea două spitale speciale pentru Covid-19. O măsură criticată de specialişti, dar şi de OMS, este crearea unui carnet asociat la cardul sanitar al madrilenilor.

Guvernul regional a anunţat că va fi exista un fel de carnet pentru cei care au avut boala, cu testele la care au fost supuşi, dar şi cu informaţia privind posibila existenţă a anticorpilor. Decizia este considerată drept inutilă de specialiştii care amintesc faptul că anticorpii dispar după o anumită perioadă şi că poate promova discriminarea persoanelor care au suferit de Covid-19. 

Regiunea Madrid a înregistrat 1381 de cazuri în decurs de o săptămână, iar în lunile cele mai grele ale pandemiei a avut peste 8400 de decese. Acum sunt 128 de pacienţi internaţi, la Madrid, şi 27 la Terapie Intensivă.