• „Cetăţenilor de sex feminin din această grupă de vârstă li se vor oferi „aceleaşi oportunităţi pe bază de voluntariat, a precizat ministerul.
  • Ministerul estimează că, în primul an, Serviciul de Stat al Apărării va atrage aproximativ 1.000 de noi soldaţi.
  • În următorii cinci ani, ministerul intenţionează să crească ponderea populaţiei pregătite de luptă în cadrul Forţelor Armate Naţionale până la 50.000 de soldaţi.

Autorităţile din Letonia anunţă că toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, vor fi recrutaţi în armată în următorii cinci ani, potrivit CNN. Conscripţia va fi introdusă pentru toţi cetăţenii de sex masculin din Letonia cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, a anunţat luni Ministerul Apărării.

În următorii cinci ani, toţi cetăţenii de sex masculin din acest interval de vârstă „vor trebui să aleagă unul dintre cele patru tipuri de serviciu militar: Serviciul de Stat de Apărare, Garda Naţională, Curs universitar de comandant de secţie sau servicii alternative la Ministerul de Interne, Sănătate sau Asistenţă Socială”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

„Cetăţenilor de sex feminin din această grupă de vârstă li se vor oferi „aceleaşi oportunităţi pe bază de voluntariat, a precizat ministerul.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE îN ORIENTUL MIJLOCIU
A MURIT ROBERTO CAVALLI
CE ÎȚI DĂ DE GOL INFIDELITATEA?
GUVERNUL ADOPTĂ STRATEGIA NAȚIONALĂ DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ
10 IDEI PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT
RUSIA SE INFLITREAZĂ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

„Populaţia trebuie să realizeze că, pentru a supravieţui, trebuie pur şi simplu să creştem ponderea populaţiei care a primit pregătire militară şi este pregătită să se angajeze în luptă. Acest lucru ar trebui să reducă riscul ca Rusia să atace Letonia, a declarat ministrul apărării Artis Pabriks.

Pabriks a adăugat că „anul 2014 ne-a făcut să ne concentrăm mai mult pe reînarmarea şi pe o mai bună pregătire de luptă a unităţilor forţelor noastre armate. Aceste obiective au fost atinse cu succes. În 2014, Rusia a invadat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Cu toate acestea, implicaţiile de securitate ale războiului dintre Rusia şi Ucraina au dus la numeroase provocări noi. Pentru a le depăşi, trebuie să ne sporim capacităţile de luptă şi să dezvoltăm rezerva armatei, a adăugat Pabriks.

În cadrul primei faze a proiectului, Ministerul leton al Apărării va oferi pregătire militară voluntară cetăţenilor letoni cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând cu ianuarie 2023. Înrolarea se va face în două etape, în ianuarie şi iulie.

Ministerul estimează că, în primul an, Serviciul de Stat al Apărării va atrage aproximativ 1.000 de noi soldaţi. Aceştia vor trebui să servească timp de un an, inclusiv o lună de concediu.

Noii recruţi vor urma o pregătire de bază de trei luni şi un curs de specialitate de trei luni, în timp ce lunile rămase „vor fi dedicate integrării în unităţi şi pregătirii colective, a precizat ministerul.

„Toţi recruţii vor fi protejaţi din punct de vedere social. Conform planurilor, fiecare nou soldat va primi un salariu lunar de până la 400 de euro, hrană gratuită şi cazare în cazărmile armatei, a mai anunţat ministerul. În următorii cinci ani, ministerul intenţionează să crească ponderea populaţiei pregătite de luptă în cadrul Forţelor Armate Naţionale până la 50.000 de soldaţi.

„Dintre aceştia, 14.000 de soldaţi ar urma să formeze unităţi de serviciu activ, în timp ce 16.000 ar urma să se alăture Gărzii Naţionale şi 20.000 ar urma să formeze forţa de rezervă, a explicat ministerul.