• Fotbalistul Kylian Mbappé, originar dintr-o suburbie pariziană cu o populație predominant de imigranți, a îndemnat tinerii să participe la vot.
  • Unii tineri s-au arătat dezamăgiți de faptul că Mbappé nu a luat o poziție mai clară împotriva Raliului Național.
  • „Extremele bat la ușile puterii… trebuie să ne identificăm cu valorile noastre – de diversitate, toleranță și respect”.

În suburbia pariziană în care a copilărit fotbalistul Kylian Mbappé, Leana Aggoune, în vârstă de 22 de ani, a declarat că este de acord cu apelul lansat de atacantul francez către tineri de a vota la alegerile parlamentare franceze din această lună, conform Reuters.

Mulți oameni de acolo sunt copii de imigranți, la fel ca și cel care a marcat de șase ori cel mai bun gol din Ligue 1 și căpitanul Echipei Naționale, care s-a născut la Paris din părinți cu origini cameruneze și algeriene.

Aggoune nu a acordat prea multă atenție alegerilor europene de la începutul acestei luni, sau alegerilor parlamentare anterioare de acum doi ani. Dar ea simte că este diferit de data aceasta, cu Raliul Național de extremă dreapta (RN) conducând în sondaje.

Recomandări

CINE A SABOTAT ISRAELUL?
EMINEM ÎL INTRODUCE PE OBAMA
GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
PÂNĂ LA SFÂRȘIT

„Simt că ne va afecta mai mult, sau poate că sunt mai conștientă, dar simt că este important pentru viitorul nostru”, a declarat Aggoune, vorbind în fața unui fast-food din Bondy.

RN neagă cu tărie că este rasist, dar propune politici anti-imigrație, inclusiv limitarea beneficiilor sociale, a locuințelor sociale și a locurilor de muncă pentru cei care nu sunt cetățeni francezi, oprirea reunificării familiale a imigranților și limitarea cetățeniei. Este ostil islamului, propunând în trecut interzicerea hijabului în spațiile publice și închiderea moscheilor și a școlilor.

Mbappé a declarat în timpul unei conferințe de presă în ajunul meciului de deschidere al Franței la Euro2024 că „extremele bat la ușile puterii… trebuie să ne identificăm cu valorile noastre – de diversitate, toleranță și respect”.

El a fost indirect în ceea ce privește propria sa politică, dar a spus că susține aceleași valori și poziții ca și colegul său de echipă Marcus Thuram, care a cerut în mod clar alegătorilor să se asigure că RN „nu trece”.

Unii oameni au fost nemulțumiți de faptul că Mbappé, în calitate de imagine a Echipei Naționale, nu a fost mai îndrăzneț în a preciza exact ce a vrut să spună. „Este un pic dezamăgitor”, a declarat Bahia Soukouna, o studentă la drept în vârstă de 24 de ani, care intenționează să voteze pentru coaliția de stânga, Frontul Popular. „El ia o poziție fără să ia cu adevărat o poziție și pune pe același plan Raliul Național și Frontul Popular, pe care nu putem să îi calificăm drept extremiști.”

Aproape 49% dintre alegătorii francezi, inclusiv peste 60% dintre cei cu vârsta de 34 de ani și mai tineri, au rămas acasă în timpul alegerilor europene. Rivalii RN speră că mizele mai mari ale unor alegeri naționale vor aduce o participare mai mare la vot din partea celor care doresc să blocheze extrema dreaptă.

Citește și