• Medicul Gabriel Diaconu face o analiză dură a cauzelor incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
  • „Într-o orânduire coruptă nimeni nu e vinovat, pentru că ticăloșii au stabilit deja că toată lumea e de vină”, scrie Diaconu.
  • Gabriel Diaconu spune că este tardiv să fie căutați vinovați în sensul clasic.

Încă o tragedie a lovit sistemul medical vineri – incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța – iar medicii, cei care cunosc poate cel mai bine domeniul, reacționează referitor la modul în care este „tratată” situația.

Este tardiv să fie căutați vinovați în sensul clasic

Gabriel Diaconu spune că este tardiv să fie căutați vinovați în sensul clasic, de până acum, iar „buba” este de fapt alta şi anume corupție viscerală din sistem.

„Ce soartă să ai, dar ce obraz, ca în mandatul tău de prim-ministru să ai două incidenții majore, iară tu să te lauzi că lucrurile sunt sub control, dar dacă nu sunt sub control nu mai e treaba ta. O prăvăleală, o degringoladă, o curvăsăreală pe banii prostimii e ce-a devenit republica aceasta”, punctează medicul, făcând referire la premierul Cîţu care dă asigurări că are situația sub control şi nu are de gând să ceară sprijin internațional.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Piatra Neamț. Balș. Constanța. Trei evenimente majore, în care pacienți pe patul suferinței sfârșesc în cel mai hain fel posibil, arși pe rugul nemerniciei legitimate de stat. Nu pe rugul sărăciei. Nu pe rugul prostiei. Nici măcar pe rugul incompetenței, deși toate participă la ospățul Satanei. Nu. Pe rugul nemerniciei legitimate de stat. Când te uiți la îmbogățiții pandemiei pe care pixul cutare, pe hârtia cutare, i-a făcut mai avuți. Când asculți măcăneala sterilă a ministrului cutare, premierului cutărică, secretarului de stat cutărescu despre probleme arzând, mai c-ai crede-un moment că ei știu ce vorbesc. Şi ei ŞTIU ce vorbesc. Tu eşti fraierul care, de fapt, nu înțelege. Ce vorbesc ei e așa: suntem de fapt conștienți ce ne-ar trebui, ce v-ar trebui, ce le-ar trebui la spital cât să meargă mai bine. Acolo sunt niște rapoarte care au fost făcute, dar de vină-i sertarul că le-a pus mai la fund. Dincolo sunt devize, cereri de reparații, dar tabelul, redistribuirea, o hârțoagă pierdută. Undeva mai în spate e ONG-ul care s-a oferit să repare pe o sumă modestă. Au venit, au spoit, poate c-au dat şi var, dacă lucrarea e proastă să-şi asume ei, nu noi”, scrie medicul.

Fiecare ministru s-a întrebat „cine e vinovat?”, iar cine este de vină să fie dat afară sau anchetat şi pedepsit. Cum observă şi medicul Diaconu, căutarea vinovaților a fost mai importantă decât rezolvarea problemelor din spitale şi evitarea altor tragedii.

”Sfada și minciuna își fac aliați”

„Sfada şi minciuna fac aliați de nădejde. Iar, în timp ce poporul dezbate amar oare cine-i de vină şi de data asta, tiptil şi abil vezi cum se ascund de mulțime, cum se preling printre ziduri, tocmai ei, arhitecții. Cei ce au profitat. Cei ce au avut de tras foloase în urma. Cei a căror nesăbuință, sau lăcomie, sau cinism sau gândire haină au putut prilejui noua dramă, dezastrul, accidentul oribil sau situația sinistră. (…) Spre aducere aminte, începutul pandemiei de COVID ne-a surprins prin guvernul în plop. Pica Ludovic Orban, s-a ridicat el după aia, dar în primele săptămâni România n-a fost condusă, sistemul sanitar s-a auto-gospodărit pe cât a putut din ce-au binevoit autoritățile locale. După care a curs borșul gros de s-au cumpărat tone de boarfe. N-au mai ajuns bani pentru rețeaua electrică”, mai arată specialistul.

La Constanța un prelungitor a făcut flamă.

Incendiile au pornit mereu de la „lucruri” banale, care puteau fi ținute sub control: o aerotermă, o priză etc.

„La Piatra Neamț, când s-a gândit careva că merită omul candela aprinsă la ceasul morții într-o sală plină cu oxigen pur, poți să propui că ceasul a fost rău, dar pisica neagră. În schimb la Balș gemea spitalul de cazuri, în ianuarie 2021, când o aerotermă ar fi trebuit să rezolve problema temperaturii comuniste din saloane, pe motiv că avarii la rețeaua de termoficare (apropos, încă ne-rezolvate). Iar acum, la Constanța, un prelungitor a făcut flamă. Un prelungitor a făcut flamă pentru că noi AŞA funcționăm, în România, pe bază de prelungitor. Pe bază de înnădeală. Pe bază de leucoplast. De bandă izolară. De cârpeală. De soluție improvizată”, crede Diaconu.

Pentru astfel de catastrofe nu există vreun leac, arată medicul, care pune întrebări de bun simț, adresate, indirect, guvernanților. „Dar pentru îndrăzneala de-a spune „eu nu văd vreun motiv să-mi dau demisia”, carevasăzică pentru cecitate morală (sau orbul găinii) există. Există expresia onomatopeică: pleacă băăăăă! Şi huooo! Măcar că limbajul acesta, de altfel relativ primitiv, ajunge mai bine pe urechea nemernicului. Păi nu era băăăă treaba ta să ai o situație a infrastructurii ospitaliere, trăiți-ar ție familia şi băiatul ăla care-ţi vopsește părul în cap? Nu era băăăă treaba ta să fi rânduit lucrurile cât printre multe alte acareturi şi favoruri să aduci spitalele într-o formă care să aproximeze măcar, dacă nu se poate altfel, minime condiții de siguranță pentru bolnav? Nu era, băăăăă, treaba ta să îţi cunoşti lungul nasului și să ştii clar cât te tine teșchereaua pandemică înainte să se umple din nou secțiile ATI? Unde ai fost, băăă, în toate acele zile când oameni un pic mai învățați ca tine te-au avertizat că vin vremuri grele? Erai absent, băi băiatule. Erai tare de urechi. Erai slab de ochi. Erai necopt de minte. Erai inapt să iei decizii înțelepte. Erai inept”, mai scrie medicul.

Şapte persoane au murit în urma incendiului de vineri de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.