Medicii americani se ceartă între ei pentru a fi vaccinați primii

Sursa foto: Profimedia
  • Odată cu administrarea primelor vaccinuri împotriva Covid-19, apar și disputele între diferitele servicii spitalicești.
  • Au urmat denunțuri, scrisori anonime despre fraude la cozile de vaccinare.
  • La zece zile de la începerea campaniei de vaccinare în țară, un milion de americani au primit deja o primă doză.

Pe 14 decembrie, o asistentă din New York a devenit prima persoană care a fost vaccinată împotriva Covid-19 în Statele Unite.

Cu toate acestea, în spatele zâmbetului pe care tânăra l-a afișat în fața camerelor de filmat, se ascunde o realitate mult mai puțin veselă: în spitalele din New York, membrii personalului medical se întorc unul împotriva celuilalt pentru a fi vaccinați primii, relatează The New York Times.

Într-o serie de mărturii, majoritatea anonime, New York Times relatează diferitele lovituri sub centura efectuate de asistenți medicali, medici, anestezisti și alții pentru a face primii injecția împotriva Covid-19.

Pe grupurile de WhatsApp a circulat mai întâi un zvon care atesta că un chirurg plastic a fost vaccinat înaintea tuturor. Apoi, încetul cu încetul, membrii spitalelor și-au dat sfaturi reciproc pentru a primi vaccinul înainte de data la care le-ar fi venit randul, trezind suspiciunea unora și stârnind furia altora.

Au urmat denunțuri, scrisori anonime, fraude la cozile de vaccinare, plângeri ale anesteziștilor care au considerat că au fost nedreptățiți în stabilirea ordinii de priorități. O atitudine descrisă ca „fiecare pentru el” de către un medic de la Spitalul Mount Sinai din Manhattan.

Trebuie spus că New York-ul a fost în mod deosebit lovit de primul val de Covid-19 și, în prezent, suferă din cauza celui de-al doilea. În total, mai mult de 890.000 de persoane au avut rezultate pozitive la testele pentru virus.

Astăzi, distribuirea vaccinului este o ușurare, în special pentru personalul spitalului copleșit de evenimente și gata să facă orice pentru a fi injectati. „Este clar că suntem gata să ne zdrobim reciproc pentru asta (să fim vaccinați)”, adaugă pentru The New York Times un medic al spitalului pentru copii Morgan Stanley.

În acest moment, vaccinul nu este disponibil în cantități foarte mari – s-au administrat trei milioane de doze săptămâna trecută.

O prioritate specială au lucrătorii din domeniul sănătății și ar trebui să fie vaccinați în prima fază a distribuției în statul New York. Dar este responsabilitatea unităților de sănătate să elaboreze un plan de imunizare după cum consideră potrivit. O situație care provoaca tensiuni între angajați.

La zece zile de la începerea campaniei de vaccinare în țară, un milion de americani au primit deja o primă doză de vaccin împotriva Covid-19.

Obiectivul declarat peste Atlantic este de a imuniza 100 de milioane de oameni până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021 și alte 100 de milioane până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.

Cele două vaccinuri autorizate pentru distribuție de către autoritățile sanitare din Statele Unite sunt cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.