- Medicii de la UPU şi SMURD nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023
- Guvernul spune că pensionarea anticipată ar putea aduce riscuri pentru pacienţi
- Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa, spune că cifrele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate
Guvernul Cîţu pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pentru suspendarea pensionărilor anticipate în sistemul naţional de urgenţă.
Advertisment
Medicii de la UPU, SMURD şi ambulanţierii nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023. Guvernul motivează decizia prin faptul că un procent mare din personalul de la urgenţă, peste 20% ar avea dreptul să se pensioneze în perioada următoare.
Peste 20% din totalul personalului, s-ar putea pensiona peste trei ani.
Recomandări
E vorba despre aproape 50% dintre ambulanțieri, 30% dintre medicii din unitățile de primiri urgențe și de 34% dintre operatorii registratori. Sindicatele spun că această decizie este abuzivă și nejustificată.
„În toată această perioadă, chiar nu au fost probleme, solicitări, în aşa fel încât să blocheze sistemul cum a încercat să se menţioneze în nota de fundamentare a obligativităţii suspendării acestei legi. Faptul că s-a încercat şi se încearcă suspendarea acestei legi şi nu se recunoaşte acest drept pentru acest persoanal, pentru personalul din sistemul de urgenţă, creează o revoltă şi o nemulţumire pentru că aceste măsuri au fost luate din birou, nu din teren. Statisticile care au fost puse pe nota de fundamentare nu se bazează pe realitatea situaţiei”, a precizat Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa.
Era o posibilitate pentru personalul care nu-și mai putea desfășura activitatea
„Este un status care există de 10 ani, a trecut prin Senat, prin Parlament, comisii de sănătate, comisii de muncă, a fost avizat peste tot. Între timp, era pentru serviciile de ambulanță din cauza condițiilor deosebit de periculoase în care se lucrează, uzurii fizice și psihice. Statul român a considerat că uzura este foarte mare și, în ianuarie, a fost publicat în MO și trebuia în 30 de zile să se aplice niște norme, adică să fie funcțional. Surpriza noastră a fost zilele acestea când, ieri, prin hotărâre de Guvern, s-a hotărât amânarea lui până la 31 ianuarie 2022 (…) Dădea posibilitatea celor la 57 de ani să se poată pensiona acuzând durere lombară, operații, care nu mai puteau să-și desfășoare activitatea. S-a spus că motivul ar fi acela de deficit de personal, însă Serviciul de Ambulanță Cluj, acolo unde sunt eu, a avut tot timpul voluntari. Când a fost pandemia, i-am angajat: asistenți, absolvenți. Am reușit să-i pregătim timp de trei ani și-au putut să intre direct în producție”, a transmis telefonic la Aleph News Rareș Ghilea, lider de sindicat la Ambulanța Cluj.
Partenerii noștri