• Potrivit specialiştilor, boala COVID-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.
  • În schimb, vaccinarea are numeroase avantaje: scade riscul de infecţie cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori, scade riscul de boală COVID-19 severă şi de a ajunge la spital de 10 ori, scade riscul de deces al gravidelor infectate.
  • Medicii mai spun că vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea, precizează medicii.

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România face un apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva SARS CoV-2. Nu amânaţi vacinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu, spun specialiştii.

Medicii spun că, până în prezent, milioane de femei gravide s-au vaccinat pe tot globul, iar datele acumulate confirmă fără dubiu că vaccinarea anti-COVID nu reprezintă un risc.

Potrivit specialiştilor, boala COVID-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.

Recomandări

MUSK ÎI FACE CONCURENȚĂ LUI CHATGPT
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU PE INTERNET?
DNA ÎL AUDIAZĂ PE WANG YAN
CUM FACI BUCUREȘTI VERDE?
CE AMENINȚĂ REALEGEREA URSULEI?
ROMANIA CHELTUIE 7 MLD LEI PE ARME

În schimb, vaccinarea are numeroase avantaje: scade riscul de infecţie cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori, scade riscul de boală COVID-19 severă şi de a ajunge la spital de 10 ori, scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori şi protejează nou-născutul deoarece anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere.

Medicii mai spun că vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea, precizează medicii.

„Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt… Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscaţi viaţa şi viaţa copilului pe care îl aşteptaţi. Cu un singur gest simplu, sigur şi la îndemână, puteţi să vă protejaţi, împreună cu bebeluşul”, a declarat Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.