• Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles este renumit pentru tratarea arsurilor.
  • Spitalul nu doar tratează, ci și face cercetări pentru noi terapii.
  • LabMCT este laboratorul de cercetări de la spitalul „Regina Astrid” din Bruxelles.

Medicul erou Cătălin Denciu a ajuns pe mâini bune. Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles este, de decenii, un centru european de referință. Medicii de acolo nu doar tratează, ci fac cercetări avansate, ca să descopere noi terapii. În centrul acestui efort este laboratorulul de tehnologii celulare și moleculare.

„Activitatea noastră principală este împărțită în trei: o bancă de țesuturi, cultura celulară și terapia cu bacteriofagi. Asta constă în utilizarea de bacteriofagi, adică virusuri care omoară bacterii, pentru tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice existente la pacienții cu arsuri”, a declarat Jean-Paul Pirnay, șef de serviciu LabMCT.

Spitalul a fost renovat complet în 2009. Atunci a apărut și cea mai importantă parte a laboratorului: cele patru camere curate. Acestea sunt practic izolate și au propria atmosferă, mereu purificată, monitorizată și controlată. Nu intră și nu iese nimic de acolo fără ca medicii să știe.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Spitalul, în colaborare cu instituții civile și militare

„O cameră curată este un mediu de muncă foarte controlat, care este proiectat pentru excluderea sau limitarea pe cât posibil a unei contaminări”, a spus Gunther Verween.

Laboratorul de la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Belgia colaborează cu instituții similare din țară, dar și din străinătate. Atât civile, cât și militare.

„Punctul nostru forte este că putem să combinăm o bancă de țesuturi cu o bancă de celule. Pe termen lung, vrem să producem un echivalent real de piele, cu o structură ca cea adevărată, care să ne permită transplantarea la pacient, să rămână în loc și să aibă toate tipurile de celule necesare”, a adăugat Gunther Verween.