• Polonia are granițe estice lungi cu Ucraina și cu Belarus, aliat al Rusiei, și o frontieră de aproximativ 200 km în colțul său nord-estic cu exclava rusă Kaliningrad.
  • Orice invadare a granițelor Poloniei ar aduce Rusia pentru prima dată în conflict direct cu NATO.
  • Medvedev, în vârstă de 57 de ani, a adoptat un ton din ce în ce mai dur și a făcut o serie de intervenții deschise de când a început războiul.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat vineri că singura modalitate prin care Moscova poate asigura o pace de durată cu Ucraina este de a îndepărta cât mai mult posibil frontierele statelor ostile, chiar dacă acest lucru înseamnă frontierele Poloniei, membră NATO.

Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste comentarii într-un mesaj pe contul său de Telegram, la exact un an după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în ceea ce a numit o operațiune militară specială” pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă și pentru a-și asigura propria securitate.

Ucraina susține că se apără de un război de agresiune neprovocat de tip colonial și a promis că își va recuceri cu forța tot teritoriul, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Medvedev, un aliat al președintelui Vladimir Putin, a prognozat vineri că Rusia va fi victorioasă și că un fel de acord liber va pune capăt în cele din urmă luptelor.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Victoria va fi obținută. Cu toții dorim ca aceasta să se întâmple cât mai curând posibil. Și acea zi va veni”, a declarat Medvedev. El a prezis că vor urma negocieri dure cu Ucraina și cu Occidentul, care vor culmina cu un fel de acord.” Dar a spus că acestui acord îi va lipsi ceea ce el a numit acorduri fundamentale privind frontierele reale” și că nu va însemna un pact european de securitate global, ceea ce face vital pentru Rusia să își extindă acum propriile frontiere.

De aceea este atât de important să se atingă toate obiectivele operațiunii militare speciale. Să respingem cât mai mult posibil granițele care ne amenință țara, chiar dacă acestea sunt granițele Poloniei”, a declarat Medvedev.

Polonia are granițe estice lungi cu Ucraina și cu Belarus, aliat al Rusiei, și o frontieră de aproximativ 200 km în colțul său nord-estic cu exclava rusă Kaliningrad. Orice invadare a granițelor Poloniei ar aduce Rusia pentru prima dată în conflict direct cu NATO. Președintele american Joe Biden a promis într-un discurs susținut săptămâna aceasta la Varșovia că va apăra fiecare centimetru” din teritoriul NATO dacă acesta va fi atacat.

Medvedev, în vârstă de 57 de ani, a adoptat un ton din ce în ce mai dur și a făcut o serie de intervenții deschise de când a început războiul, unii analiști politici sugerând că este una dintre persoanele pe care Putin le-ar putea lua în considerare într-o zi ca succesor.