• Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, râde de Uniunea Europeană și de tentativa europenilor de a renunța la gazul rusesc.
  • Medvedev, un personaj cunoscut pentru declarațiile sale agresive și ironice, a punctat că UE nu ar rezista „o săptămână fără gaz rusesc”.
  • Rusia forțează mâna Europei și a anunțat, prin vocea lui Vladimir Putin, că gazul rusesc va fi livrat doar dacă este plătit în ruble.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, râde de Uniunea Europeană și de tentativa europenilor de a renunța la gaz rusesc, pe care o consideră imposibilă.

Medvedev consideră că europenii nu vor avea de ales și vor fi nevoiți să cumpere, în continuare, gaz rusesc, chiar dacă plata se va face în ruble.

Potrivit agenției rusești TASS, oficialii de la Kremlin se amuză pe seama ipostazei în care se află țările din Uniunea Europeană. Dependende de gaz rusesc, majoritatea țărilor nu știu ce să facă și, la fel ca și în cazul Ungariei, cedează presiunii de a plăti gazul în ruble.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Mai mult, conform Reuters, Comisia Europeană ar fi găsit o „portiță” prin care plățile să se facă în euro sau dolari, care mai apoi ar fi convertiți în ruble, pentru a salva aparența sancțiunilor. Medvedev a ironizat acest lucru, demonstrând o aparentă dependență a Europei de gazul rusesc.

„Comisia Europeană va permite plata gazelor în ruble și consideră că decretul președintelui Rusiei poate fi încă aplicat de afacerile europene. Apreciem consecvența și integritatea partenerilor noștri europeni”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, evident amuzat.

Mai mult, a atras atenția că, potrivit „celor mai recente date de la FMI, Europa se va putea descurca fără gaz rusesc timp de cel mult șase luni”, însă a concluzionat în stilul caracteristic: „Să fim serioși, nu rezistați nici măcar o săptămână”.

Rușii invocă un „calcul” al Fondului Monetar Internațional, care susține că țările UE vor putea trăi fără gaz rusesc maximum 6 luni fără a avea probleme serioase.

Comisia Europeană a trimis o scrisoare țărilor UE în care explică că toate companiile din UE, sub rezerva unor condiții, vor putea plăti pentru gaz rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile impuse Moscovei. Agenția clarifică faptul că una dintre posibilele scheme de plată presupune deschiderea de conturi în dolari sau euro la o bancă rusă, la care compania europeană beneficiară de gaze creditează moneda, o transformă în ruble și efectuează plata. Această schemă elimină posibilitatea ca țările occidentale să blocheze plățile pentru gaz rusesc.