Forțele americane au fost rănite într-un atac asupra unei baze aeriene din Irak. Orientul Mijlociu se află într-un moment critic

Mai mulți membri ai personalului american au fost răniți în urma unui presupus atac cu rachetă asupra unei baze militare americane din Irak, au declarat oficiali americani, conform BBC.

Atacul are loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Orientul Mijlociu se află într-un moment critic în urma uciderii unor lideri de rang înalt ai Hamas și Hezbollah.

Oficialii au declarat pentru CBS News, partener al BBC, că baza aeriană Al Asad din vestul Irakului a fost atacată și că încă evaluează pagubele. Ei nu au spus încă cine se află în spatele atacului.

Surse de securitate au declarat pentru CBS că două rachete Katyusha au fost trase asupra bazei și că una a căzut în interiorul bazei. „Putem confirma că astăzi a avut loc un presupus atac cu rachete împotriva forțelor SUA și ale Coaliției la baza aeriană Al Asad, Irak”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării.

Nu este clar cât de mult personal american a fost rănit. Un oficial militar american de rang înalt a declarat că în acest moment nu au fost raportate răni grave, cum ar fi pierderea unor membre, și că niciun membru al serviciilor nu a fost ucis.

Președintele Joe Biden a fost informat cu privire la presupusul atac, a declarat un oficial al Casei Albe. Într-o declarație pe X, Biden a declarat că el și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați în Situation Room cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu.

„Am primit informații actualizate cu privire la amenințările reprezentate de Iran și acoliții săi, eforturile diplomatice de dezescaladare a tensiunilor regionale și pregătirile pentru a sprijini Israelul în cazul în care acesta ar fi atacat din nou”, a declarat Președintele.

Atacul are loc după ce SUA au efectuat săptămâna trecută un atac în Irak, care a fost descris ca un act de autoapărare împotriva militanților care, potrivit oficialilor, se pregăteau să lanseze drone împotriva forțelor SUA și ale coaliției din regiune.

Tensiunile au escaladat după moartea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis miercurea trecută la Teheran de o explozie produsă la casa sa de oaspeți.

Garda revoluționară iraniană (IRGC) a acuzat Israelul de uciderea lui Haniyeh și a declarat că acesta a fost susținut de SUA. Israelul nu a comentat moartea lui Haniyeh.

Tot săptămâna trecută, Israelul a declarat că a ucis un important comandant Hezbollah într-un atac aerian asupra unei suburbii din sudul Beirutului, capitala Libanului. Atât Iranul, cât și Hezbollah au amenințat că se vor răzbuna pe Israel pentru aceste ucideri.

Baza aeriană este folosită de SUA din 2004, după invazia Irakului, și a fost vizitată de foștii președinți americani George W Bush și, ulterior, Donald Trump.

Exit mobile version