• România are un învăţământ atât de “performant” încât la testele PISA depăşim doar 4 tări.
  • În 2022, studiile şi rapoartele PISA au indicat că aproximativ 40% dintre elevii români de 15 ani sunt consideraţi analfabeţi funcţional.
  • Doar 60-70% dintre cei care termină clasa a VIII-a se înscriu la liceu şi susţin examenul de bacalaureat.
  • În 2024 au fost cu 16.000 de elevi mai puţini decât s-au înscris în clasa zero Evaluarea Naţională.
  • În ultimii 12 ani, prezenţa la examenul de bacalaureat a scăzut cu aproape o treime.
  • Dintre cei aproape 28.500 de profesori, aproape 60% au luat note sub 7.
  • Primarii aprobă proiecte rezidenţiale, dar cu banii obţinuţi din impozite nu construiesc şi şcoli.
  • În Cristian, părinţii au ajuns să iasă în stradă pentru a cere trotuare pentru copii lor.

România primește portofoliul Educație și Competențe la Comisia Europeană, o sarcină majoră pentru o țară care se confruntă cu grave deficiențe educaționale.

În timp ce 40% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, guvernul român va gestiona unul dintre cele mai mari bugete UE, de 235 miliarde euro.

Această numire scoate în evidență contrastul dintre ambițiile europene și realitatea învățământului românesc.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Cum ajunge o ţară precum România, care tratează cu dispreţ învăţământul, să deţină tocmai un portofoliu legat tocmai de învăţământ?

„Pentru că, în general, Uniunea Europeană dă acest portofoliu tocmai țărilor cu probleme. Anul trecut, spre exemplu, am văzut că acest portofoliu a fost deținut de Bulgaria. A venit o țară cu probleme similare a României. 

Dar aici, cumva, trebuie evidențiat dorința de a schimba și îmbunătății sistemul și, cumva, corupția din sistem. Pentru că, în România, spre exemplu, noi avem o problemă structurală. Noi avem un politic infiltrat în învățământ, iar politicul nu ar trebui să aibă ce căuta în învățământ. 

Și, având în vedere că noi avem această corupție, această infiltrare, este, cumva, împotriva naturii, împotriva firii, împotriva tot ce înseamnă Uniunea Europeană ca o țară, precum România, să dețină un astfel de portofoliu”, a declarat Bogdan Alecu, senior editor ZF, pentru Aleph News.

Există o soluție rapidă pentru îmbunătățirea educației în România?

„Ca să corectezi ceva, în primul rând, trebuie să recunoști acea problemă. Pe când noi, cumva, acceptăm această situație.

Noi dacă o acceptăm și pentru noi este normal ca directorul să fie membru de partid, inspectorul să dea cu sărutmâna la partid, nu se poate rezolva ceva”, a declarat Bogdan Alecu, senior editor ZF, pentru Aleph News.

Citește și