Mesajul lui Iohannis, după inundații: „Ce vedem acum e consecință a schimbărilor climatice și a ignorării pericolelor“

  • Klaus Iohannis a spus, miercuri, că România are nevoie de o schimbare de mentalitate care trebuie să se producă „obligatoriu acum”.
  • Președintele a făcut declarațiile în contextul inundațiilor din ultima perioadă
  • Iohannis susține că digurile nu mai sunt suficiente în lupta cu schimbările climatice.

„Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că, din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România, deși soluțiile de a le evita sunt la îndemână: „Trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Digurile nu sunt suficiente”.

Iohannis crede că „soluții aflate la îndemână” sunt conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

„O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente”, a mai spus președintele.

El a făcut un apel către români, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor: „Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este, totodată, nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie activ la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, ca urmare a acestor inundații”.

Declarație de presă – 24 iunie

Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. Soluții pentru a preveni aceste consecințe grave există, dar va trebui să depășim mentalitatea că putem stopa inundațiile construind câteva diguri. Nu este suficient. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt variantele benefice pentru mediul înconjurător și pentru a limita efectele inundațiilor. Vom face demersurile necesare și pentru direcționarea de fonduri europene către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice. În contextul multiplicării avertizărilor meteorologilor, fac un apel către cetățeni: Rămâneți vigilenți, fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate! Este nevoie de solidaritate și de sprijin din partea tuturor!

Publicată de Klaus Iohannis pe Miercuri, 24 iunie 2020